ОбС – Благоевград пожертва термичната соларна инсталация на новия басейн и строителство на обреден дом на новите гробища, за да се разплатят 700 000 лв. за парка в бившата казарма

Общинските съветници на Благоевград пожертваха термичната соларна инсталация на новия плувен басейн и проектирането и строителството на обреден дом на новите гробища заради облагородяването на терена на бившите казарми, където в средата на юни се проведе фестивалът „Франкофоли“ и се раздадоха годишните награди на БГ радио. Соларната инсталация на басейна и строежът на обредния дом бяха залегнали в инвестиционната програма на общината и финансирането им бе смесено: 600 000 лв. от централния бюджет и 100 000 лв. собствени общински средства. С освободените 700 000 лв. местният парламент даде разрешение на Общинска администрация да разплати направените разходи за облагородяване на терена на бившите казарми, където освен озеленяване и вертикална планировка се ремонтираха две от бившите работилници, които могат да се ползват за спортни и културни събития.
Без дебати народните избраници на Благоевград гласуваха всички предвидени обекти в инвестиционната програма на общината, по които не са предприети още стъпки за реализация, да отпаднат. В това число са изграждане на спортна площадка в СУИЧЕ за 41 430 лв. и още една такава за 52 000 лв. в двора на Х“ ОУ, инженеринг на дренаж на ЦНС на ул. „Хайдукови“ 83 с планирани 15 000 лв., ремонт за 13 700 лв. на приземния етаж на защитеното жилище за хора с умствена изостаналост в жк „Струмско“, работен проект за укрепване на стоманен водопровод в жк „Освобождение за 36 000 лв., ПУП-ПРЗ за православен храм, конгресен център и център за иновации в района на бившите казарми с предвидени за това 30 000 лв. Отпада също и изграждането на светофарна уредба на входа на кв. „Струмско“ за 73 000 лв.
Средствата, по обяснението на зам. кмета по стопанските дейности Иво Николов, отиват за възникнало задължение в размер на 2 354 346 лв. във връзка с неверефицирани разходи и надвзети суми по проекта за реконструкция на ВиК мрежата в кварталите „Струмско“, „Грамада“ и „Баларбаши“, финансиран по ОП „Околна среда“ и изпълнен в периода 2008-2011 г., когато кмет бе К. Паскалев.
„Санкцията за общината е факт, единият вариант е да намалим обектите в капиталовата програма, а другият вариант е да изтеглим заем“, каза И. Николов. 29 съветници дадоха зелена светлина на исканията, единствен против бе Калоян Ханджийски, от категорична позиция се въздържаха Васил Александров, Милан Богдански, Антон Асиски, Гергана Янчева, Румяна Кръстева и Валери Смиленов.
Разправии предшестваха друго решение на благоевградските общински съветници на вчерашната им сесия за увеличение на дълга на общината с 344 000 лв. за разплащане на дейностите за монтиране на LED осветление. Искането на Общинска администрация бе да се увеличи максималният размер на дълга, взет за тази дейност, от 1 800 000 лв. на 2 144 000 лв. От името на БСП съветниците Гергана Янчева реагира остро, че не е редно да се поднася за повторно разглеждане решение, по което ОбС вече има категоричен отказ на предишната сесия. ОбС председателят реагира, че предложението по същество е ново и затова е допуснато в дневния ред. Янчева и А. Асиски репликираха, че групата им не е съгласна с този начин на работа на Общинската администрация, като я определиха като процедурна хватка. Банкерът Захари Хаджийски обясни, че при ново преглеждане на документите се установило, че са останали 90 000 лв., които не били отчетени преди месец, затова и предложението за нарастване на дълга в полза на свършената вече работа е ново. Калоян Ханджийски го репликира с искане да се потърси отговорност на специалистите, направили обследване и излезли с доклади за нужните средства за инвестиция в LED осветлението, тъй като след 2-3 месеца може да се окажат отново недостатъчни. Инж. Вълкова от Общинска администрация оправда нуждата от увеличение на дълга с 344 000 лв. с направените непредвидени разходи: „Като монтирахме лампите по Алеята на здравето, още на другата сутрин бяха изпочупени от вандали. Затова се наложи да увеличим височината на стълбовете, за да не се изкушават отново да ги трошат. На обяснението на инж. Вълкова за солидните допълнителни разходи, като подмяна на прогнилите чугунени кожуси на стълбовете и смяната на места на подземните кабели, съветници отново настояха, който носи отговорност за обследването, да я поеме. От всички страни съветници се оплакаха от некачественото ново LED осветление и тъмнината, в която тънат вечер улиците и площадите на Благоевград, въпреки похарчените вече над 2 млн. лв. за икономично и по-добро осветление. На финала се намеси и съветникът Д. Сукалински с изявление, че е несериозно да се иска дофинансиране с подобни мотиви, след като изпълнителят е избран с обществена поръчка, в процедурата на която общината е заложила параметрите до най-дребния детайл.
В крайна сметка с 24 гласа „за“ ОбС реши дългът на общината да се увеличи на 2 144 000 лв. дори след поисканото от Ханджийски прегласуване. Против това решение бяха Зл. Ризова, В. Смиленов, В. Елезов, К. Ханджийски и В. Александров, а М. Богдански, А. Асиски, Г. Янчева, Д. Сукалински, Цв. Рангелова и С. Милчев гласуваха „въздържал се“.
Бившият кмет на Благоевград и няколко мандата председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в региона инж. Захари Донев и авторът на част от проекта за сегашния облик на централната част на Благоевград арх. Александър Баров вече са почетни граждани на Благоевград. Общинските съветници взеха решенията с тайно гласуване, което им отне около 2 часа, заради поискано от председателя на ОбС прегласуване. 29 гласа „за“ дадоха местните парламентаристи за предложението за удостояване с почетното звание посмъртно на арх. Баров. Изненадващо един глас не стигна да почетат със същото звание инж. Донев. С настояване да се подкрепи номинацията за човека, който в качеството си на градоначалник през 1985-1987г е организирал мащабното строителство в Благоевград преди визитата на Дипломатическия корпус и сред авторите на интегрирания план за развитието на Благоевград, който дава насоките за развитието на областния град за следващите 20 г. се обърна към колегите си Р. Тасков. След „поправителното“ гласуване с 30 гласа „за“, 1 “ против“ и 5 „въздържал се“ инж. З. Донев вече е почетен гражданин.
Бившият зам. кмет и уволнен директор на Х“ ОУ В. Смиленов поиска подробности около новата транспортна схема за извозване на учениците в община Благоевград до определените за средищни 6 училища. Той обясни, че постановление 128 на МС фиксира, че се осигурява транспорт на децата до най- близкото по асфалтова транспортна мрежа училище. Такива в Благоевград за децата от селата са IV и VI училище, които обаче са на долната граница по брой пътуващи ученици, а болшинството се возят с училищните автобуси до учебни заведения, избрани от родителите. 257 деца се придвижват с училищните автобуси, а съответното училище доплаща транспорта, обясни началникът на РУО и съветник Ивайло Златанов. Срещу предвиденото увеличение на броя на децата в групите в детските градини пък се обяви В. Елезов, като декларира, че учителките изнемогват и сега, а с 24 в първа и втора група и с 30 деца в трета и четвърта група ще е изключително тежко да се работи. Въпреки протестите му увеличението бе одобрено. Местният парламент реши още да се обявят търгове за отдаване под наем на закусвалнята в сградата на Математическата и Езиковата гимназия, за помещенията на първия и на приземния етаж в бившето училище в с. Мощанец, които се ползват досега от СД „Таушанови Т-2“ и на кухнята и складовото помещение на първия етаж в кметството на с. Покровник с досегашен наемател „АДЕС“ ЕООД.
Местният парламент даде съгласието си за изработване на подробен устройствен план с изменение на улична регулация и образуване на нов парцел за жилищно строителство на поляната зад автобусната спирка над гарата на бул. „Св.св. Кирил и Методий“ в посока центъра, собственост на сестрите Донка Коева и Анна Тишинова и на Дарина Георгиева и Селена Динчева.
Единственият отказ на местния парламент на сесията вчера бе да разреши преустройство и обединяване на два самостоятелни търговски обекта на мястото на някогашния ресторант „Златното пиле“, единият от които общински, а другият частна собственост на „Елтрон“ ООД, представлявано от Владимир Стоянов. Дебата повдигна Вл. Елезов, а Зл. Сотирова попита защо след категоричен отказ през декември отново се внася същото искане. „Капак“ на спора сложиха Албина Анева с въпрос защо й е на общината да влиза в съсобственост, вместо да има самостоятелен обект, а Елезов обобщи, че който гласува „за“, ще защитава частен, а не обществен интерес. Резултатът бе отхвърляне на искането с 16 гласа „за“, 9 “ против“ и 6 „въздържал се“.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Маймуняка

    Като не можете да си направите сметката, ходете си. Даже маймуната,, преди да лапне цялата праскова, най-напред си я мери на гъза дали ще излезе костилката! А тия лапат „праскови“, а после реват, че костилките им засядат в дирника и дайте пак народна пара за клизми!

    Отговори
  2. чудесно просто

    И отново се потвърди залегналата общинска политика – хляб и зрелища. Пари за концерти има, за спортна зала не ни трябват, децата ще си седят по стаите зимата и ще пеят благодарствени псалми за общината.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *