Оглупяване по време на бременност – мит или реалност?

При много бременни се наблюдава разсеяност, загуба на способност за запаметяване, неуслужливост на ума, затруднения в спомнянето на разни факти.

Някои по-грубо изразяващи се хора наричат това явление „оглупяване по време на бременност“. Съществува ли подобно нещо или е мит?

В известен смисъл, съществува, но е прекалено гръмко да се говори за оглупяване.

По този повод са проведени редица изследвания през годините. Едно австралийско проучване, направено през 2007 година, разглежда резултатите от 14 предишни изследвания, включващи 1000 жени.
4 фактора, влияещи негативно върху паметта

То установява, че паметта бива леко засегната по време на бременността. Неуслужливостта ѝ продължава до една година след раждането. Ефектът се смята за незначителен. Учените го отдават по-скоро на свикването с новия начин на живот на бъдещите майки, мултитаскингът, множеството нови задачи, с които паметта трябва да се справи за разлика от старите познати такива.

Има и още един фактор, причиняващ смущения в запомнянето и услужливостта на паметта – хормоналните промени. По време на бременността в тялото на жената започват да се променят нивата на тези биохимикали, контролиращи паметовите процеси.
6 здравословни неща, които да направите преди да забременеете
Още по темата

Изследователите смятат също, че промените в рутината влияят не по-малко на способността на една бременна да борави с паметта си. Прекалената заетост и липсата на сън, особено с напредване на бременността предвид нарастването на корема, също е фактор, който оказва влияние върху релаксирането на мозъка.

Друго проучване, проведено от британски учени през 2010 година пък не открива абсолютно никакви разлики в когнитивните процеси в мозъка по време на бременност.

Засега пълна яснота дали съществува явлението „оглупяване по време на бременност“ липсва. Изследванията по темата продължават. А дали подобно състояние е налице, всъщност няма особено значение, защото след отшумяване на промените в тялото, характерни за бременността, симптомите ще изчезнат.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *