Окончателно! Доживотен затвор за убиеца на командоса Емил Шарков

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила решение на Апелативния съд във Велико Търново срещу Петко Петков от Лясковец. Делото пред ВКС е образувано по жалби на подсъдимия и защитата му срещу решение на Апелативния съд с искане за неговата отмяна и връщане на делото за ново разглеждане, както и за определяне на по-леко наказание.

Решението не подлежи на обжалване, съобщават от ВКС. Апелативният съд във Велико Търново е потвърдил атакуваната пред него първоинстанционна присъда, с която подсъдимият Петко Петков е признат за виновен в това, че на 14 март 2014 г. в Лясковец, предумишлено, по начин опасен за живота на мнозина, направил опит да умъртви повече от едно лице – Д.Ц.К., М.Р.А., Д.Б.К., В.Р.С., Г.К.А. и умъртвил Емил Шарков – всички полицейски служители на МВР при изпълнение на службата им – участие в провеждане на полицейска операция. Той е признат за виновен и в това, че в дома си в Лясковец държал огнестрелни оръжия на обща стойност 1488 лв. и 343 броя боеприпаси за огнестрелни оръжия на стойност 426,63лв., без да има за това надлежно разрешение, поради което е осъден на осем години лишаване от свобода.

Определено е едно общо и най-тежко наказание – доживотен затвор без замяна, което да се изтърпи при първоначален специален режим в затвор. Петков е осъден да заплати на гражданските ищци обезщетение за претърпени неимуществени вреди, ведно със законната лихва в размер на 380 хил. лева.

В тежест на подсъдимия са възложени деловодните разноски и дължимата държавна такса върху уважения размер на гражданските искове, пише БГНЕС. Тричленният състав на ВКС намира, че касационните жалби са допустими, но неоснователни. Неоснователни били и твърденията за допуснати процесуални нарушения относно събирането и оценката на доказателствата от въззивната инстанция. По направените доводи за неправомерни действия на Специализирания отряд за борба с тероризма върховните съдии смятат, че тези действия не могат да бъдат квалифицирани като противоправно нападение и са в рамките на правомощията на отряда, а използването на сила и помощни средства в случая е било абсолютно необходимо и основано на предоставените им със заповед правомощия.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *