Окончателно: Д-р Р. Кондев се връща на работа като шеф на РЗОК, луфт в управлението на НЗОК бави възстановяването му

Бившият директор на РЗОК – Благоевград д-р Румен Кондев бе възстановен на работа от съда. Това стана след окончателно решение на ВКС, който отказа да разгледа жалбата на НЗОК, с която бяха оспорени актовете на благоевградските съдилища за отмяна уволнителната заповед. Пред репортер на вестник „Струма“ д-р Кондев заяви, че ще подаде заявление за възстановяване, след като се реши въпросът с ръководството на НЗОК.

На 30 юни управителят на Здравната каса Глинка Комитов подаде оставка и ръководните функции са поети от подуправителя. След като той получи правомощия да подписва заповеди, в това число и сключване на трудови договори, д-р Кондев ще му представи съдебното решение.

Припомняме, че заповедта му за уволнение бе отменена преди близо година и половина от Районен съд – Благоевград. Оказа се, че трудовият му договор е прекратен неправомерно по текст, който се отнася за търговски дружества, а не за държавен орган, какъвто е НЗОК. Той бе освободен от работа на 16 юли 2015 г. на основание чл. 328, ал. 2 от Кодекса на труда – сключване на договор за управление с новия управител на НЗОК. Целта е да се даде възможност на управителя да си подбере нов екип от сътрудници за постигане на поетите задължения за ефективно управление на предприятието. За да са налице пък предпоставките на тази разпоредба, следва да има налице сключен договор за управление, в който да се определя бизнес задачата на предприятието, конкретни икономически показатели, които управителят трябва да постигне. НЗОК обаче не е търговско дружество и по същество не извършва стопанска дейност, а представлява самостоятелна държавна административна структура, на която са възложени осъществяването на дейности от публичен характер, свързани основно със задължителното здравно осигуряване. Въпросният договор, който е неприложим в държавната администрация, така и не е представен от НЗОК в хода на делото. С тези мотиви районният съдия Деница Урумова отмени като незаконосъобразна заповедта за уволнение на бившия директор на РЗОК д-р Румен Кондев, възстановява го работа и осъди НЗОК да му плати обезщетение от 4701 лв. за времето, през което е останал без работа. Решението бе потвърдено от окръжния съдия Миглена Йовкова, след което последва жалба до ВКС, но той отказа да я разгледа. След като бе уволнен, начело на РЗОК -Благоевград застана предишният директор д-р Иво Димитров. Д-р Румен Кондев пък започна работа през есента на миналата година в Специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания в Благоевград, бившия тубдиспансер.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *