Онколози алармират: Това са първите симптоми на рак, не ги пренебрегвайте, това може да спаси живота ви!

В началото на годината беше публикувана социологическа справка за това колко са починалите от рак в България

Оказа се, че в България са най-малко починалите от рак, за разлика от другите европейски страни. 17 на сто са смъртните случаи, причинени от онкологични болести, докато в Словения са 30%.

България е сред държавите в ЕС, където ракът причинява най-рядко смърт при хората до 65-годишна възраст (30 на сто срещу у нас 37 процента в ЕС), както и при по-възрастните (14 на сто у нас срещу 23 процента в ЕС).

Тези цифри не са обнадеждаващи. Но, от друга страна, от тях става ясно, че българите са информирани, и навреме откриват злокачествените заболявания.

Затова днес решихме да споделим с вас най-разпространените симптоми на рак. При 95% от случаите, когато злокачественото заболяване се „хване“ навреме, то може да бъде излекувано.

Ранни симптоми на рак

1. Подуване на корема при жените

Постоянно чувство на подуване на корема, без някаква ясна причина, може да значи рак на яйчниците. Ако след хранене бързо идва усещането за подутост, и по този начин усещане за дискомфорт в долната част на гърба в продължение на няколко седмици, значи е време за преглед при гинеколог.

2. Нередовен цикъл при жените

Дори една капка кръв да се появи извън определеното време или след менопаузата – това е причина да посетите незабавно гинекологичен кабинет! Този симптом би могъл да бъде свързан както с рак, така и с други сериозни заболявания, като ендометриоза.

3. Болка в областта на корема и таза

Постоянната болка в областта на таза посочва очевидни проблеми с яйчниците.

4. Постоянни болки в гърба при мъжете

Странното е, че рак на простатата и рак на дебелото черво, при мъжете, са почти винаги придружени от постоянна болка в гърба. Разбира се, не се притеснявайте излишно, а идете на лекар. Болките в гърба могат да бъдат заради различни причини, но нищо не преди да се прегледате.

5. Изменения на тестисите при мъжете

Най-добрата превенция на рак на тестисите е самостоятелно да се прави преглед. Мъжете е необходимо непрекъснато да инспектират тази област, и да са нащрек за всякакви промени в цвета, формата и разположението на тестисите.

6. Болки в слабините и бедрата при мъжете

Хроничната болка и подуване в областта може да показва рак на простатата или тестисите.

7. Упорита кашлица при жените и мъжете

Продължителната и изтощителна кашлица, която не се поддава на традиционно лечение е причина за щателно изследване. Това не е непременно показател за онкологично заболяване, но е причина за мнение на специалист.

8. Внезапна загуба на тегло при мъжете и жените

Ако загубата на тегло не е умишлена, първо трябва да се провери щитовидната жлеза. Този симптом може да показва сериозна хормонална недостатъчност. Но рак на някои органи, особено на белите дробове, панкреаса, стомаха, хранопровода, се проявява по същия начин.

9. Промени в гърдите при мъжете и жените

Ракът на гърдата е проблем не само на жените! При мъжете той се случва много по-рядко: само 1% от всички случаи на рак на гърдата. Но онколозите твърдят, че мъжете в никакъв случай не трябва да игнорират промените и новите образувания в тази област.

10. Промени в лимфните възли при жените и мъжете

Лимфната система е огледало на нашия организъм. Дори и най-обикновената настинка може да доведе до увеличаване на лимфните възли! Ако отокът не изчезне за един месец, не забравяйте да направите кръвен тест.

11. Промени в кожата при жените и мъжете

Ракът на кожата е шампион по смърт сред злокачествените заболявания, поради причината, че в повечето случаи хората търсят медицинска помощ твърде късно. Редовно проверявайте всички бенки по тялото. Ако техния цвят и форма се променят – идете на лекар. Навременното диагностициране спасява животи!

12. Промени в устата при мъжете и жените

Всички рани, бели петна в устата и езика, които не изчезват за дълго време, могат да посочат предраково състояние.

13. Хронична умора при жените и мъжете

Ако от сутрин до здрач сте заети с работа, а вечер губите време да висите във фейсбук, може би нямате поводи за притеснения. Тук става въпрос за умора и влошаване на здравословното състояние, без никаква причина. Хроничната умора е тежка. Тя е важен симптом за диагностика на левкемия.

Целта на тази статия не е да ви притесни. Целта на статията е да си сложите една, макар и невидима, аларма. Не игнорирайте симптомите, които ви притесняват, а потърсете помощ.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. norsos

    На хроничната умора отдавна вече й викат Синдром на Епщайн-Бар! От нея са „болни“ над 90% от хората! Едва ли е свързана с рак или със стоене пред компютъра! Впрочем над 90% от хората вече стоят пред компютъра по една или друга причина. Или разговарят, или си проверяват пощата, или гледат телевизия и слушат радио. А за повечето хорат стоенето пред компютъра, хроничното безсъние и умората им, както и обездвижването вече са свързани с професионалните им ангажименти! Тук доктора не може да помогне, дори и да иска!…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *