Опасно време! Половин България бедства

Силният вятър, на места придружен с обилен снеговалеж, нанесе щети в цялата страна. Редица населени места останаха без ток. Изкоренени и паднали дървета затвориха пътища.

Заради усложнената метеорологична обстановка обявиха бедствено положение в Карлово и Смолян.

Вследствие на бурния вятър в Смолян от тази сутрин е обявено бедствено положение, заради затворени пътища в резултат на изкоренени и паднали дървета и прекъснато електрозахранване. Без ток са: Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале, Търън. Затворени за движение са пътищата за Мугла, Турян, Габрица и Левочево.

Кризисен щаб е свикан в Карлово. Поддържа се непрекъсната връзка с кметовете на селищата, а общинска комисия обхожда най-пострадалите места. По думите на зам.-кмета Стойо Карагенски има много дървета, които са препречили улиците, а контейнерите за смет се движат от вятъра. Хората са предупредени да не излизат от домовете си. Няма подадени сигнали за пострадали. Много селища са все още без ток. Почти навсякъде в момента учебните занятия са прекратени.

В област Добрич електрозахранването вече е възстановено. Затворени за движение са пътя: Добрич-Варна и Добрич-Генерал Тошево-Кардам. Затворен за движение временно е път II-29 Варна – Добрич поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили.

Възстановено е електрозахранването и в областите Велико Търново, Габрово, Търговище, Варна.

185 населени места в южната част на страната са без ток, информира МВР. Това са: в област Пловдив – 36 населени места; в област Смолян – 78 населени места; в област Стара Загора – 11 населени места; в област Бургас – 2 населени места; в област Хасково – 33 населени места; в област Кърджали – 5 населени места; в област Пазарджик – 7 населени места; в област Сливен – 13 населени места. Над 60 сигнала за паднали дървета, опасни предмети и скъсани електропроводи са получени в оперативните центрове на пожарната.

От тази нощ проходът Троян-Кърнаре е напълно затворен за превозни средства поради силни снегонавявания и обилен снеговалеж.

На места снежната покривка е над метър. В цялата страна е в сила жълт код за опасен северозападен вятър. Очакваните пориви на вятъра са до 80 км/ч.

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона през проход „Република“ силен снеговалеж и навявания. Причина за това са силният снеговалеж и навявания, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *