Оспорим ли дрегера – кръвна проба до 45 минути!

Шофьорите, чийто проби с дрегер са показали алкохол над 0,5 промила, трябва да се явят в болница до 45 минути след теста, ако искат да оспорят резултатите. Това става ясно от проектонаредбата на МВР за реда за установяване на алкохол и наркотици при водачите,пише „Флагман.бг“. Срокът важи, ако шофьорът е спрял и проверен в град, в който има болница или спешен център, където да се вземе пробата, и е двойно по-голям – 90 минути, ако наблизо няма такава.

„Медицинското изследване се извършва от лекар, а при отсъствие на такъв – от друг медицински специалист, писмено оправомощен от ръководителя на лечебното заведение“, пише в проекта. Задължително вземащият пробата трябва да провери документа за самоличност на шофьора, който ще тества.

Ако шофьорът откаже да се яви на теста, то се приемат показанията на дрегера.

При проба, показала над 1,2 промила или положителен тест за дрога, служител на МВР води заловения шофьор до болница за тестове. Това ще става и ако водачът откаже да бъде проверен за наркотици.

„При изследване за употреба на алкохол се взимат две проби в предназначена за целта вакуумна епруветка, всяка от които с обем, не по- малък от 4 милилитра“, е записано в проекта. При тестовете за наркотици отново се вземат две проби, поне по 7 милилитра.

След вземането им, пробите за алкохол се пращат за изследване в специализираните химически и химико-токсикологични лаборатории. Преди това се съхраняват до изпращането им в лабораторията при температура от +4°С до +8°С.

Задължително се изпращат в хладилни чанти.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *