Перник отказа да приеме боклука на Благоевград, чакаме отговор от Самоков и София

Перник каза „не“ на молбата на община Благоевград временно да си депонира битовите отпадъци в пернишкото регионално депо.

Решението бе взето в четвъртък на заседание на кметовете от Пернишка област. Освен на Благоевград те отказаха и на други 4 общини от Югозападна България да приемат сметта им.

Мотивите за отказа са, че регионалното депо за битови отпадъци в Перник има вместимост 185 000 тона, които трябва да поемат боклука на всички общини от региона за срок от 5 г. Сепариращата инсталация в пернишкото депо е изчислена така, че да обработва около 37 000 тона отпадъци годишно, и приемането на повече смет ще затрудни работата й, твърдят перничани.

Със същите мотиви през юни т. г. Регионалното сдружение за управление на отпадъците – област Перник отказа да приеме боклука и на 4-те общини от Кюстендилска област – Дупница, Сапарева баня, Бобов дол и Кюстендил.

Проблемът с депонирането на неопасните твърди битови отпадъци в цялата страна не е от вчера. Още преди няколко години Съдът на Европейския съюз заплаши с тежки глоби България, ако не изпълни предписанията да закрие 41 общински депа и да въведе в експлоатация 9 нови регионални системи. Последните трябваше да бъдат финансирани от оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“, но програмата спря временно плащанията заради нарушения в обществените поръчки и това акумулира сериозно забавяне от няколко години.

За довършване на новото си депо Перник тегли кредит от 2,7 млн. лв., които ще връща до 2021 г.

Миналата година кметът на Благоевград Атанас Камбитов получи подкрепа от общинските съветници за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ към Министерството на околната среда и водите – искането на благоевградчани е за 26 млн. лв. за изграждане на депото за битови отпадъци. Според плана то ще е  върху 106 дка в землището на с. Бучино, където в момента е сметището на областния център, и в землището на с. Българчево.  Идеята е бъдещото ни депо да обслужва не само Благоевград, но и общините Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Според проекта в новото съоръжение ще има 3 зони за депониране, управление на водите и корекция на Бучинското дере.

Екоминистерството даде зелена светлина на Благоевград още през 2014 г. за премахване на старото бучинско сметище и изграждането на модерно и съобразено с европейските изисквания депо, но процесът за изпълнение на проекта беше блокиран от петричкото сдружение „Еко Струма 2000”, което заведе дело и оспори екологичната оценка.

„До момента ПУДООС не е осигурила средства за финансиране на регионалната система за управление на отпадъците за регион Благоевград, включващ общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, но имаме решението на Съда на ЕС още от юли 2015 г. за прекратяване експлоатацията на съществуващите общински депа”, коментира вчера кметът на Благоевград Атанас Камбитов. „По споразумение с ЕК Европа замрази наказателната процедура срещу нас, а България се ангажира 31.12.2017 г. да е крайният срок за затваряне на старите общински депа, и тъй като Благоевград има категорично желание да спази този краен срок, ние изпратихме това писмо до Перник с молба да приемат нашите отпадъци, докато станем готови с новото сметище. Всъщност освен до Перник ние изпратихме такива писма и до Самоков и София. Драма с отказа на перничани обаче няма – ако никой не пожелае да приеме отпадъците ни, предполагам, че държавата ще разпореди на някое от депата да го направи”.

ЕКИП „СТРУМА“

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *