ПИРИНСКО ТЪНЕ В БЛАТОТО НА БЕДНОСТТА! Работещите в частните фирми вегетират с 633 лв. месечно

И през първото тримесечие на 2017 г. Благоевградска област не успя да се измъкне от блатото на бедността и запази твърдо предпоследната си позиция в страната по отношение на работната заплата – място, което държи от 6-7 години.
По данните на националната статистика средната брутна месечна заплата в областта през януари-март 2017 г. е била 685 лв., като след благоевградчани са само жителите на Видин с 643 лв.
Доста преди Благоевград са Кюстендил със 720 лв. заплата и Перник – със 725 лв., а столицата с нейните 1372 лв. поне за момента изглежда химера. Благоевград е на светлинни години далеч и от средната за страната заплата от 1006 лв.
Още по-тревожен е фактът, че възнаграждението на благоевградчани запазва трайна тенденция да става все по-ниско – в сравнение с последното тримесечие на 2016 г. заплатата е паднала с 2%.
Реално по-голямата част от работещите 91 000 жители на Благоевградска област дори вземат още по-малки заплати от изчислените 685 лв., защото тази сума е завишена заради значително по-високите заплати на служителите в обществения сектор. По данни на НСИ работещите в частния сектор през януари-март 2017 г. са получавали 633 лв., което е с 10 лв. под най-бедния в Европа район Видин. За същия период работещите в т. нар. обществен сектор са се разписвали срещу 867 лв. месечно.
По сравнителни данни от януари 2015 г. до март 2017 г. за Благоевградска област заплатите в частния сектор са се увеличили с 87 лв., а в обществения – със 116 лв.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Сиромашия

    Повишаването идва от минималната работна заплата.А иначе…духаме супата на опашката.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *