Подробности за огнения ад в Паничище! Хората питат: Защо никой не вдига спешния телефон и колко „спешен” е той…

Изгоря най-старата хижа в курорта Паничище над Сапарева баня. Туристи се хвърлили да гасят огъня, след като на телефон 112 никой не вдигнал, за да приеме сигнала. Огънят лумнал около 21,00 ч. в събота и тръгнал от покрива на хижата, която допреди десетина години е била собственост на „Софийски мелници“ в столицата. След продажбата й хижата не работи, не се знае и кой е новият й собственик. В близост до горящата хижа се намира и хотел „Магнолия“, собственост на общинския съветник от ГЕРБ в Сапарева баня Николай Мертакчийски.

Работничка в хотела е станала свидетел на огнения ад. Тя разказа: „Огънят тръгна от покрива на необитаемата хижа. Туристи звъняха на тел. 112, но никой не им вдигна. Турист, който заяви, че е полицай, също се опита да се свърже чрез тел. 112 с пожарната в Дупница, но никой на спешния телефон не вдигна. Тогава се обадиха на кмета на Сапарева баня Калин Гелев и пристигнаха два пожарни автомобила. През това време огънят се разрастваше, запали се и един от боровете до хижата. Наскачаха туристи от всички хотели наоколо и започнаха да гасят кой с каквото може, за да спасят от огнените езици дърветата около хижата. Пристигнаха и два пожарни автомобила от Дупница и потушиха огъня. На място дойдоха и криминалисти от Дупница, за да установят причината за пожара.

В хотел в съседство с изгорялата хижа купонясваха две тийнейджърски групи. Има вероятност и те да са причинили за пожара. Малко преди да тръгне огънят, група руски туристи обикаляха хотелите в Паничище и търсеха място, където да пренощуват. Може да са се настанили в необитаемата хижа, за да пренощуват безплатно, и да са предизвикали пожара“, разказа очевидката.

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев има друга версия за възникналия пожар: „Хижата не се обитава от десетина години. Тогава е била продадена от софийска мелница „Никола Вапцаров“. Оттогава хижата не работи. Не се знае кой е собственикът й. По банков път се плащат данъци и такси за сградата в общината.

Пожарът може да е възникал от късо съединение на елинсталацията. През зимата може да е замръзнал водопроводът и сега да е избил. Може някой проводник да е под вода и това да е довело до късо съединение. По случая се води разследване и разследващите органи ще докажата каква е причината за пожара“, заяви К. Гелев.

Криминалисти от Дупница работят по случая. Те уточняват кой е собственикът на хижата, разпитват и свидетели на пожара.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *