ПОД НОСА НА ИНСТИТУЦИИТЕ! Рилчани направиха клада от цял ТИР гуми, нанизаха ги с вишка на електрически стълб, гъстият токсичен дим обгази целия град

Жители на град Рила си направиха огромна клада от автомобилни гуми, които нанизаха с вишка върху електрически стълб. Така групата от над 30 мъже, жени и деца празнува вчера Сирни Заговезни в местността Сеновала до фермата за биволи и завод „Кремиковци“. За готвещата се клада с токсичен дим сигнализира живеещата в непосредствена близост до мястото бивша учителка Аринка Кирова:

„Това се случва всяка година. Горят огромни количества гуми и се състезават коя махала ще направи по-голяма клада. Над целия град се стелят гъст дим и сажди, не може да се диша една седмица след това“, сподели жената и разказа как миналата година сигнализирала заместник-кмета на града Лазар Чавков. От общината извършили проверка на място, но по думите й гумите тогава били скрити, а по-късно вечерта запалени.

„Не съм против традициите, но това няма нищо общо с тях. Едно време ние по цяла седмица се готвихме за празника – ходихме в гората, събирахме шума, пръчки, подреждахме и палехме на хълма. А сега какво – състезават се кой ще направи по-голяма клада от гуми и ни тровят“, изрази възмущението си А. Кирова. Вчера тя подала сигнал и на горещия телефон на РИОСВ – Благоевград, откъдето й обяснили, че евентуално биха могли да предприемат действия само ако община Рила не може да справи с проблема.

От РСПБЗН – Рила разясниха, че пожарната не се занимава с превантивна дейност и при тях няма подадени сигнали за огньове от гуми.

Потърсен за коментар, кметът на Рила Георги Кабзималски заяви: „Издал съм изрична заповед да не се палят гуми. При мен не е постъпвала информация за подобни действия, но благодаря за сигнала“, каза градоначалникът

Репортер на „Струма“ отиде на място и се натъкна на повече от необичайна гледка, достойна да вземе патент за „най-оригинално изобретение“. Находчивата компания рилчани бе докарала до неработещ електрически стълб микробус с кран с вишка. В нея се бяха качили двама мъже, които нижеха на стълба подаваните им отдолу с въже гуми. В основата на стълба също имаше солидно количество гуми, като купчината бе по-голяма от човешки бой.

И доката една част от мъжете „усърдно се трудеха“, други бяха седнали около скарата в очакване на същинската част на ритуала. Наоколо имаше и множество деца, които „отменяха“ бащите си, като мятаха гуми във вече запален огън. От горящата купчина се разнасяше гъст черен дим, разстилащ се над града, а задушливата миризма се усещаше от голямо разстояние. Очевидно трудният за дишане отровен въздух ни най-малко не притесняваше компанията, която бе в прекрасно настроение, макар и „неканените гости“ да не им се понравиха.

„Я донеси пушката да гръмна по тия“, обърна се баща към детето си по адрес на А. Кирова и пристигналия на мястото репортер.

На сигнала за горящите гуми дежурният в пожарната заяви да престанат да му звънят…

Информиран за вече горящия огън, поддържан с каучук, кметът Г. Кабзималския реагира веднага и изпрати на мястото патрулка. Дошлите трима полицаи дълго разговаряха с празнуващите и накрая двамата „работници“ слязоха от вишката. „Така или иначе ще запалим гумите“, заканиха се мъжете, а по-късно на мястото пристигна и пожарна кола.

Около 19 часа кладата лумна с пълна сила, а в тъмното нанизаните на стълба гуми приличаха на огромна факла, която обгази целия район. Това се случва малко след като дирекция „Околна среда” на Европейската комисия огласи, че България е на първо място в ЕС по смъртност от замърсен въздух. Последваха ударни изявления на управници, че се вземат спешни мерки. Кметовете дори обявиха намерението си да осигурят екологично чисто отопление на семействата в най-обгазените квартали, за да не горят въглища, които замърсяват въздуха.

В същото време под носа на институциите шепа рилчани са решили, че заради кефа си ще тровят съгражданите си, и никой не успя да ги спре. Нито кмет, нито полиция, нито пожарникари…

АНГЕЛИНА СТОЯНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *