Празненство с домашни баници и пити си спретнаха пенсионерите от клуб „Божур“ в Кюстендил и поискаха достойни старини

Баници, питки и постни сладкиши с ябълки приготвиха кюстендилски пенсионери от най-новия клуб „Божур“ в областния град. Мъжете, които са по-малко, донесоха туршия от новата реколта от градините, както и домашна ракия.
„Ние сме на принципа всеки да донесе каквото има, да хапнем и да се почерпим. На всеки три месеца празнуваме рождени дни, гостуваме на колеги от клубовете в Перник, Радомир и Земен. При нас пък идват членове на пенсионерските клубове в селата Лозно, Коняво,Слокощица. Опитваме се да вършим някаква дейност, така че пенсионерите от нашия клуб да се чувстват добре. Събираме се за Нова година, за Осми март, за Деня на пролетта, както и за църковни празници“, споделя Галина Матуска от Контролно-ревизионната комисия.
Тя посочи, че община Кюстендил поема част от разходите на клуба, осигурила е и щатен барман. Клуб „Божур“ се нуждае от ремонт, за него са необходими около 2000-2500 лева, очаква се отново съдействие от общината.
Галина Матуска каза, че застава зад идеята да има закон за пенсионерите в България. „Много от нас бяха и на митинга в София. Искаме да се осигури нормален живот за възрастните хора у нас. С тези пенсии възрастните са обречени на изживяване, да не кажа по-силна дума. Ето, сега направиха закон и вдигнаха минималната пенсия на 200 лева, и какво стана – работил или не, взимаш я. Аз например имам 45 години трудов стаж и за това време получих 260 лева пенсия“, казва Матуска.
„Не е справедлива пенсионната ни система, трябва да се направи така, че пенсионерите, които са полагали толкова години труд, имали са принос за това общество, да изживяват нормално старините си. Ами в една Италия или Чехия – там взимат по 1500-2000 евро пенсия, позволяваща им да живеят достоен живот, без да им се налага да се лишават от много неща, както е при българските пенсионери. Едва ли възрастните в тези страни са работили повече от нас“, заяви още пенсионерката.
„С парите, които взимаме, не можем да си позволим и една почивка. А цените непрекъснато растат, инфлацията, колкото и да не я обявяват официално, расте. Като влезеш в магазина, за 10 лева нищо не можеш да купиш, излизаш с празна чанта, дори и яденето за един ден“, сподели Галина Матуска.
Пенсионерите от клуб „Божур“ се готвят да посрещнат коледните празници на ресторант, като преди това ще гостуват на тържествата, организирани от колегите им в Перник и Земен.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *