През новата година! Поредица от затъмнения и три комети

Поредица от пет затъмнения, сред които и най-продължителното от сто години насам, както и три комети ще наблюдават жителите на различни региони на света през 2018 година, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира прогнози на специалисти от Института за приложна астрономия към Руската академия на науките, съобщава Дарик. Те предвиждат няколко слънчеви и лунни затъмнения, които са повече от обичайните за една година.

На 27 юли ще има лунно затъмнение с най-голямата продължителност от един век насам. Тя се обуславя от факта, че тогава точно ще си съвпаднат центъра на Луната и центъра на сянката на Земята.

В момента на затъмнението Луната, Земята и Слънцето ще се намират на една линия, при това нашата планета ще бъде разположена между Слънцето и Луната и ще заслони своя естествен спътник от слънчевата светлина.

Явлението ще започне на 27 юли в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза на затъмнението ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли. Очакват се през 2018 година две частични слънчеви затъмнения – на 13 юли и на 11 август, и едно пълно лунно – на 27 юли. През следващите 12 месеца ще могат да бъдат наблюдавани три ярки комети и два нощни метеорни потока.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *