Принудиха директорката на Ресурсния център Д. Радкова да вдигне заплатите на служителите със задължителните 8%

След проверка на Регионалното управление на образованието – Благоевград директорката на Ресурсния център Десислава Радкова получи заповед със задължителни предписания.

Както „Струма“ писа, до напрежението в държавното обслужващо звено, състоящ се от 54-мата ресурсни учители, слухово-речеви рехабилитатори, психолози, логопеди и 3-ма непедагогически специалисти, се стигна в края на месец февруари при получаването на януарските заплати. Тогава служителите установили, че всеки е с различно увеличение на заплатите, а някои не са получила такова.

„В анекса към КТД /колективния трудов договор/ изрично е посочено, че индивидуалните основни работни заплати на педагогически специалисти трябва да се увеличат с не по-малко от 8%, считано от 1 януари т.г. Нашата директорка Д. Радкова обаче на едни даде 16% увеличение, на други 5%, на трети 2%, а на някои нищо. Има колеги, които вече получават по 100 лв. повече /от 610 на 710 лв./, и такива с увеличение от 5 лв. Стигна се до парадокса старши учители с по 28-годишен стаж да получават колкото новопостъпили колеги, оплакаха се тогава работещи в центъра в жалба до министъра на образованието, СБУ и РУО.

След създалото се напрежение на 27 март директорката свика общо събрание, но го засекрети.

Междувременно извършената проверка от експерти на РУО е установила, че Десислава Радкова не е спазила анекса към колективния трудов договор за системата на народната просвета. Същевременно е установено, че ръководеното от нея звено има финансов резерв, който трябва да се изразходва единствено и само за увеличение на трудовите възнаграждения. След констатираните нарушения началникът на РУО Ив. Златанов е издал заповед със задължителни предписания на Д. Радкова да увеличи заплатите на работещите в РЦПППО с не по-малко от регламентираните в анекса към КТД 8 процента.

КРАСИМИР ТРИФОНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *