Прожектират филми под звездното небе на Банско

Под звездното небе на Банско, от 26 до 29 юли, ще бъдат прожектирани най-добрите ленти от световното екстремно и планинарско кино. В програмата на „Лятна филмомания под звездите – най-доброто от Банскофилмфест” са включени 13 завладяващи филма от Франция, Испания, Канада, САЩ, Индия, Италия и Австрия.

В четири лазурни юлски вечери, големият екран в центъра на Банско ще разкрие опита на екстремните скиори и търсачи на приключения Матиас “Хауни” Хаунхолдер и Матиас Маир да станат първите хора, които стигат със ски до най-високия връх в Якутия. Професионалните байкъри Греъм Агаси и Мати Майлс ще ни пренесат в нощно пътешествие през лунните пейзажи на Юта до горите край тихоокеанското крайбрежие на американския Северозапад. Тайните за живота на гигантските дървета – боабабите, ще научим благодарение на двама ботаници и търсачи на приключения, които предприемат 400-километрово пътешествие с канута покрай южните брегове на Мадагаскар. Ще потърсим супер-героя в себе си във филма за  Ален Робер “Човека-паяк” и изкачването му по втората по височина сграда в Париж – 210-метровата Тур (Кула) Монпарнас. Плавайки 101 дни с каяци, две необикновени британки ще ни покажат тайнствени земи от архипелага на Алеутските острови. Отвъд Северния полярен кръг, по време на пълно слънчево затъмнение, скиори ще влязат в схватка с дивия, вледенен терен и суровия климат в името на една снимка, но за цял живот. Едно по-различно “откриване” на Хималаите – чрез изкачване на девствени върхове на границата между Непал и Тибет, при това през зимата и със ски, и връщане до Катманду бегом или с планински велосипеди ще плени киноманите. Спускане с каяк по Ниагарския водопад и научно приключение в сърцето на действащ вулкан ще спрат дъха на запалените киномани, търсачи на силни усещания.

Прожекциите започват в 21:00 часа на площад „Никола Вапцаров“. При лошо време ще се проведат в Голямата зала на Читалище „Никола Вапцаров“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *