Прочетете тези 6 заблуди за лекарствата

Лекарствените продукти са неизменна част от живота ни, но за съжаление ние посягаме все по-често към тях. Дамските ни чанти са като “ходещи аптечки” с хапчета за високо кръвно, за главоболие, за стомашни проблеми, за болки в гърба, витамини, хранителни добавки и т.н. Но трябва да внимаваме, защото лекарствата са си лекарства и винаги крият риск от странични ефекти, затова не бива да посягаме към тях с лека ръка.

1. Аспиринът е безвреден
Наричат го чудо, защото предпазва при огромен спектър от болести, но често не го възприемаме като лекарство и го пием при всеки повод. А и той може да е опасен, особено за хора, предразположени към стомашни заболявания или имащи проблеми със кръвосъсирването.
Най-голям риск обаче крие за децата. Според последните препоръки на Световната здравна асоциация аспирин не бива да се дава дори инцидентно на деца до 12 годишна възраст. Даже е внесено предложение тази граница да се вдигне на 16 години. Приемането на аспирин в детска възраст може да доведе до трайни увреждания на черния дроб.

2. Витамин С не може да се предозира
Всички знаем колко полезен е витамин С и точно затова понякога прекаляваме с приема му. Ако се разболявате и пиете аспирин, който е комбиниран с витамин С, освен това отделно приемете ампула от витамина и още някакво лекарство, към което той е добавен, всъщност повече застрашавате здравето си, отколкото да се лекувате. Прекаленият прием на витамин С може да предизвика диария, гастрит, безсъние, повръщане, тромбози и проблеми с бъбреците. Витамин С не бива да се приема под формата на медикаменти повече от 1 грам на ден.

3. Флуор трябва да се пие от най-ранна възраст
Това е един от митовете, който все още властва. Ние приемаме флуор чрез водата, ползваме пасти за зъби, съдържащи го и в много случаи го пием и под формата на таблетки. А той всъщност крие много рискове. Все още на бременни и новородени се предписват флуорни капки, дори без да има установен недостиг. Според най-новите изследвания ние си набавяме необходимото дневно количество чрез храната и водата и всеки допълнителен прием крие риск от предозиране. Учените са установили, че предозирането може да доведе до множество нежелани последици – слаби и чупливи кости, артрит, нарушение в метаболизма, поява на жълти петна по зъбите. Според най-новите препоръки на бебета до 6 месеца не бива да се дава флуорна добавка като профилактика, а максималния дневен прием, като в него се включва и набавеният флуор чрез вода и храна, дори за по-големите трябва да не надвишава 1 mg, за възрастните – 2 mg.

4. Таблетките калций са най-добрата защита срещу остеопороза
Истината е, че ако можете да си набавите някое вещество от храната, е много по-добре, отколкото да го пиете под формата на таблетки или капсули. Не се заблуждавайте, че ако приемате калций под формата на таблетки, но се храните нездравословно и не се движите, сте се подсигурили срещу остеопороза. Най-добрата профилактика срещу това заболяване е всекидневна консумация на продукти като мляко, сирене, зеле, риба, броколи и преди всичко физическа активност. Не става дума за тежки натоварвания, но поне по един час разходка на ден. От изключително значение е също да знаете, че кафето блокира усвояването на калция, така че ако консумирате богати на калций храни едновременно с тази напитка, всъщност не си набавяте полезния микроелемент.

5. Антибиотиците помагат при грип
Много хора не подхождат сериозно към антибиотиците и често си ги предписват сами при първите сипмтоми на грип. Медицински факт е обаче, че повечето грипни инфекции се причиняват от вируси. А антибиотиците не са ефективни срещу вирусите, а единствено срещу бактериите. Тоест антибиотиците имат медицинска ползва едва при усложненията на грипа. Освен това безогледният прием на антибиотици единствено може да провокира резистентност и когато наистина имате нужда от тях, те вече ще са неефективни.

6. Ваксините са най-добрата профилактика срещу грип
Това ни се втълпява ежегодно, защото някой печели адски добре от тази заблуда. Противогрипните ваксини съвсем не са най-добрият начин да се предпазите. Заложете на подсилващи защитните сили билки като ехинацея, жен-шен, маточина, жълт кантарион, къпинови листа. Или на много полезните пчелни продукти – клеева тинктура, пчелното млечице и пчелния прашец. Не пренебрегвайте микроелеметите – най-разпространена комбинация срещу грип е цинк + селен, която намалява възможността на вирусите да се разпространяват в тялото ни.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *