Психоложката Катя Николова от Дупница: Борбата в първите години от брака кой да управлява често води до семеен тормоз, жените на богатите мъже търпят всичко, демонстрират пред обществото един имидж, а много често взаимоотношенията им се градят на бой и насилие

Катя Николова е родена в гр. Бобов дол. Живее в Дупница. От 15 години работи като психолог. Семейна е, има дъщеря и син, които са я дарили с две внучки. Завършила е ЮЗУ, специалност „Социални дейности“, и следдипломна квалификация „Експерт психолог“ в София.

– Здравей, Катя, от 15 години работиш като психолог и си душеприказчик на много хора. Какви са най-честите проблеми, за които хората търсят помощ от теб?

– Домашното насилие от мъже върху съпругите си е най-често срещаното оплакване. Жени търсят помощ от мъжете си, които ги малтретират и за най-дребни неща. Бият ги и за това, че гозбата е с по-малко сол. Преди време имаше, така да се каже, затишие при домашното насилие над жени в Дупница, но напоследък все повече жени, най-вече на около 30 г., се оплакват от психически и физически тормоз от съпрузите си.
Наскоро млада жена от Дупница с високо положение в обществото, няма да й назова името, се изповяда пред мен за тормоза, който носи ежедневно от съпруга си. Останах потресена от чутото. Ще ви разкажа част от ужаса, който преживява заради двете си деца. Ето какво ми разказа тя през сълзи:

“Когато се омъжих, му пречеха родителите ми, защото идват у дома. Тормозът беше психически. След като детето се роди, започна и физическото малтретиране – ту манджата му беше солена, ту нямаше сол или месото е малко… Започна да ми посяга по време на хранене – не съм седяла правилно на стола, не се храня правилно.
Реших да родя второто дете, защото синът ми искаше да е батко, а и се надявах то да ни сплоти. Тогава пък започна да го измъчва ревност, граничеща с патология. На няколко пъти се опитва по време на сън да притисне възглавницата върху лицето ми. Оттогава се събуждам, когато той стане, и го проследявам тихо.

Така минаваха годините, децата пораснаха и един ден се опита да ме удуши с ръце, измъкнах се със сила и се обадих на 112, вдигна ми жена и с един нежен глас ме попита как съм, имам ли нужда от медицинска помощ, дали съм ранена. Пристигнаха двама полицаи и ми се накараха, аз съм го била предизвикала. Тогава реших да потърся квалифицирана помощ. Успокоителните, които взимах, не ми помагаха. Исках само някой да ме чуе. Родителите ми знаят за тормоза, на който съм подложена, но не могат да ми помогнат да изляза от този кошмар.
За да не се стига дотам, бих посъветвала всички жени, подложени на домашно насилие: Не търпете, не мълчете, а споделете с близки хора, алармирайте институциите! Ако стоите и чакате поредния скандал, давате лош пример на децата си за взаимоотношенията в семейството. И утре и те като създадат семейства, ще ползват вашия модел на поведение.

– От какво се поражда насилието в едно семейство? Преди да създадат семейство, хората се обичат, имат чувства един към друг, а в един момент вместо любов – тормоз и побои?

– При новобрачните двойки през първите години има борба между мъжа и жената кой да управлява семейството – борба за надмощие. А е толкова простичко – когато се налага, ще отстъпиш, а когато трябва, ще тропнеш с крак. Семейният живот се гради на отстъпките и от едната, и от другата страна. Така се постига хармония във взаимоотношенията, но това не се случва в някои семейства и се стига до скандали и разводи. Някъде и родителите на двойката се бъркат в семейния им живот и се опитват да дирижират живота им, като се стига отново до скандали и побоища.
Има жени, подложени на сексуален тормоз от мъжете си. Наказват ги, като ги оставят без храна и да не общуват с никого.

– Ти си майка на син и дъщеря. Търсят ли децата ти съвети от теб и вслушват ли се в тях?

– Ако ме потърсят за съвет, им давам, но никога не влизам рязко в семейните им взаимоотношения. Те имат семейство и аз не зная всичко, което става между тях.
Много родители искат от младата двойка да осъществи техните неосъществени мечти и ги притискат. Ще дам пример – млада двойка поиска съвет, след като свекървата настоявала да изтеглят непосилен кредит за тях и да започнат бизнес, а те не са сигурни дали ще се справят. Бяха стигнали дотам да се разделят.

– Има ли в Дупница малтретирани мъже?

– Такива няма. Може и да има, но се срамуват да си кажат.

– С какъв социален статус са жените, които споделят, че се бити и тормозени от съпрузите си?

– По-нискообразованите жени по-често споделят проблемите в семейството. Те се справят по-лесно и намират верния път, а богатите жени живеят и остават в ужаса на насилието. Жените на богатите мъже се крият и не споделят, за да не се разчуе, защото ще се срине бизнесът на съпруга, а и тя ще се изложи в обществото. Много заможни двойки градят имидж на стабилно семейство, а всъщност семействата им се тресат от скандали и изневери.

– Какъв съвет бихте дали на семейства, в които цари напрежение, бой и насилие?

– Всеки е длъжен да вземе живота си в свои ръце. Всяка жена е длъжна да уважава себе си и да не понася побоища и тормоз от съпруга си.

Записа
ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *