Пчели правят мед в компютърен кабинет на разложко училище

Първият апарат за отглеждане на пчели в България, т.нар. апископ, разработен от университета в Орлеан, Франция, беше поставен вчера в НУ „Яне Сандански“ в Разлог. Общият брой на апископите в света е 90. Специално за монтирането му и преместването на пчелното семейство в устройството от Франция пристигна професор Мартен от университета в Орлеан, чиято цел в живота му е насочена изцяло в опазването на пчелите.

Специално за иновативното начинание в Разлог пристигнаха и директори на училища и техни колеги, учители  от пет европейски държави – България, Италия, Испания, Румъния и Франция, работещи за опазването на пчелите и природата. Сред тях беше и Оливие Брулиер – директор на училище „Рене Декарт“ в гр. Шатору, Централна Франция, което е първото с монтиран апископ.

Включването на разложкото училище в това начинание е благодарение на дългогодишното си сътрудничество с френското училище, с което работят и обменят опит почти 18 години. Преместването на пчелите в апископа стана малко предиобед вчера, когато температурата достигна подходящите за дейността градуси. В процеса освен професор Мартен се включиха и директорът на НУ „Яне Сандански“ Георги Тренчев и местният пчелар Георги Зарев, който е предоставил едно от пчелните си семейства. Процесът бе наблюдаван от всички гости, сред които и началникът на РУО – Благоевград Ивайло Златанов, който пристигна в Разлог специално за демонстрацията.

В апископа най-напред беше пусната пчелата майка, която минути по-късно привлече в кошера и останалите пчели от рояка. След изтръскването им от питите пчелите бяха опушени с дим с цел да се успокоят, да не са агресивни и да не ужилят присъстващите.

След като процесът по преместването приключи, апископът беше преместен в компютърния кабинет в сградата на училището, където ще остане за постоянно. Така учениците ще имат възможност да наблюдават живота на пчелите и тяхното развитие  отблизо, както и процеса на производство на мед, и да се грижат за тях. Пчелите ще излизат от апископа навън в природата и ще се прибират обратно посредством тръба, водеща извън сградата.

Професор Мартен е категоричен, че за учениците няма риск и единствената цел е да се възпитава у тях съзнание за опазването на пчелите и природата.

„Така както пчелите не знаят граници, така и нашата   инициатива, която е под мотото „Пчелите застрашени, планетата в опасност”, излезе извън границите на Франция и стигна чак до Америка. Интересът на децата е голям. Това се вижда от многото презентации, които са направили местните ученици. Проблемът с изчезването на пчелите е сериозен, но все пак аз мисля, че има надежда, че хората виждат случващото се и започват да се грижат за опазването им. Начинът да опазим пчелите е, като научим малките, които са бъдещите граждани на света, да ги пазят. Това трябва да стане част от обучението и възпитанието на младите хора в училищата”, каза професор Мартен.

Той допълни, че такъв апископ освен в училището в гр. Шатору има и в Министерството на ОСВ във Франция, а най-чистият мед, който се произвежда в страната, е от кошерите на покрива на парижката опера, тъй като в Париж няма растения, които се третират с пестициди и медът е изключително чист.

„Пчелите са индикаторът на екологията. Колкото повече застрашаваме пчелите, толкова повече е застрашен и човешкият живот. Грижейки се за пчелите, ние се грижим за опазването на природата и възпитаваме именно това у децата. Ние започнахме разделно събиране на отпадъците, компостиране, отглеждане на цветя, засаждане на дръвчета, които ще допринесат за по-добрия живот на пчелите, включително и на децата като подрастващо поколение. Целта е да спасим пчелите и нашата планета“, каза Георги Тренчев.

Събитието беше уважено и от кмета на Разлог инж. Красимир Герчев, който приветства гостите с добре дошли и ги запозна накратко с историята и забележителностите на града.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *