Редовният полов живот след 50 г. е полезен за ума

Всички знаят за ползите от решаването на кръстословици и изучаването на чужд език при поддържането на пъргав и бистър ум в напреднала възраст. Според ново проучване обаче редовният полов живот след 50-годишна възраст също помага.

Британски учени са провели експеримент с участието на 28 мъже и 45 жени на възраст между 50 г. и 83 г., които е трябвало да се подложат на различни тестове за своите умствени способности. Те също така са били попитани и колко често правят секс – веднъж седмично, месечно или никога.

Хората, които водят полов живот поне веднъж седмично са показали по-високи резултати при гладкия говор и пространствената ориентация.

„Възможно е увеличената честота на сексуалната активност да е свързана с по-добрите познавателни умения“, се казва в изследването на експерти от университетите в Ковънтри и Оксфорд.

„Хората не искат да мислят, че възрастните хора правят секс“, заяви Хейли Райт, водещ автор на проучването от Университета в Ковънтри. „Но ние трябва да предизвикаме това разбиране на социално ниво и да погледнем какво влияние може да има сексуалната активност при хората над 50 г.“, каза още тя.

Според проучването по-нататъшни изследвания биха могли да проучат това как биологични елементи като допамина или окситоцина могат да повлияят на връзката между сексуалната активност и функцията на мозъка, за да бъдат по-точно обяснени откритията. /АФП

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *