РЗС срещу ГЕРБ в битката за нов председател на ОбС – Сандански, останалите пасуват

Сблъсъци и пазарлъци текат усилено между четирите големи групи в Общинския съвет в Сандански за овакантения пост на председател, това са РЗС, ПП ГЕРБ, ВМРО и коалиция „Александър Стамболийски”. Първите две партии имат по шестима съветници, останалите – по четирима.
Както „Струма” писа, на предстоящото редовно заседание в четвъртък ОбС трябва да избере нов председател, след като досегашният д-р Георги Синански с уведомление е заявил, че напуска поста по лични причини. От РЗС не крият, че са с амбиция да атакуват председателското място. Такава заявка даде на последното редовно заседание на ОбС през октомври председателят на парламентарната група Яне Янев, който заяви, че по право на първата парламентарна група, т.е. на тях, се пада мястото на председател на местния парламент. Неговата позиция тогава сякаш остана нечута от колегите му съветници.
Яне Янев часове преди заседанието на местния парламент обяви, че съветникът Калин Терзийски е тяхната номинация за председател, която ще предложат на колегите си да бъде гласувана. „Калин Терзийски е нов тип политик и е различен от всички, които са в местния парламент в Сандански. Ако той бъде избран, ще имаме един уравновесен, сплотен Общински съвет, който ще завърши мандата си. Считам, че това е човек, който ще е балансьор и ще работи в полза на гражданите. Той е учтив, образован и интелигентен човек. Това е нашата номинация”, обяви Яне Янев.
РЗС от дълго време упорито отказват да излъчат трети зам. председател и откакто е сформиран настоящият Общински съвет, мястото е вакантно. Лидерът Яне Янев пък е единственият съветник, който не членува в нито една от 13-те постоянни комисии.
И от управляващата партия ГЕРБ се очаква да номинират свой съветник за нов председател на ОбС. Спрягаше се името на Георги Георгиев. Усилено се коментира, че отново може да бъде номиниран дори подалият оставка д-р Георги Синански. Ако това стане, се очаква той да си направи самоотвод.
Третата политическа сила с възможности за поста е ВМРО. Те имат зам.председателско място и засега не дават категорични индикации, че се целят в председателския пост. Н. Шаламандов, който в момента е зам. председател, е категоричен, че няма да номинират свой съветник за председател.
От коалиция „Земеделски народен съюз „Александър Стамболийски”, които имат четирима съветници, също заявяват, че няма да издигат номинация за председател. От тази група съветници е и експредседателят на ОбС в предишния мандат Явор Аргиров, който също заяви, че няма амбиция отново да оглави местния законодателен орган.
Сред спряганите имена за председател са съветникът Георги Батев, който е от листата на „Движение 21”, както и това на Живко Иванов, от листата на НФСБ. Батев е адвокат, а Иванов е управител на Бизнес информационен център в Сандански. От БСП са с един съветник и нямат претенции за председателския пост, както и от Реформаторския блок, които са с двама съветници. От коалиция „Бъдеще за община Сандански” имат един съветник и не се очаква да издигат свой кандидат. От коалиция „Земеделски народен съюз”, които имат двама съветници и един зам. председател, са без амбиции за поста, даде уверение съветникът Янко Ангелов.
ЛИДИЯ МАНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *