Рибарниците в „Струмско“ изпомпаха и последната капка вода от Благоевградска Бистрица

2 идентични сигнала в рамките на няколко дни изпратиха екипи на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ /БДЗБР/ на моста на река Благоевградска Бистрица при магазин „Кауфланд“, но само колкото специалистите да установят, че тук цялото количество вода е отбито за рибарниците в жк „Струмско“ и в речното корито няма нито една капка вода.

Водното количество в реката е минимално и не може да прехвърли изграденото съоръжение, като по този начин се е получило осушаване на участъка от водохващането до вливането на р. Благоевградска Бистрица в р. Струма, са вписали в протокола си проверяващите, без възможност да санкционират когото и да било, защото рибарниците имат разрешително за водовземане, а това лято заради липсата на дъждове в средното си течение реката напълно пресъхна и на мястото на някогашните летни вирове и гьолове днес има само камъни.

С мотив, че не е в нейните компетенции, БДЗБР отказа да се занимава с проблеми с канализацията в с. Гърмен, заради които се наводнил имот на Красимира Костадинова, както и със сигнала на Крум Тренков и санданското с. Плоски, че фирма „Драг Далас“ изсипва върху неговата земя инертни материали.

От всичките 10 сигнала, постъпили в дирекцията миналия месец, БДЗБР намери основание за санкции само по 2 от тях. Констатирано незаконно изземване на наносни отложения от коритото на р. Струма в землището на санданското с. Вълково активира шнспекторите от дирекцията и чрез тел. 112 те поискаха от РУП – гр. Сандански и „Пътна полиция“ да им помогнат за откриването собственика на багера, намерен на местопрестъплението. В пресевна инсталация в землището на село Долна Гращица, област Кюстендил, пък бе установено, че кюстендилската фирма „Градина – О.К.“ ЕООД прави водовземане от тръбен кладенец без разрешително, което гарантира глоба на фирмата до 10 000 лв.

Общо през август при 117 проверки дирекцията е издала 3 наказателни постановления на стойност 56 500 лв. Санкционирани са затъналото в дългове държавно дружество „Напоителни системи“ – с 1500 лв. за нарушение на Закона за водите, както и 2 частни фирми, спипани в нерегламентирано изземване на наносни отложения от речни корита. „Петканин“ ЕООД на строителния предприемач от гърменското с. Огняново Георги Петканин ще плати глоба от 25 000 лв., а санданското „Ванстрой – ДД“ ООД – 30 000 лв. През юни последната фирма получи акт за установяване на административно нарушениие за същото деяние – незаконно изземване на баластра, но явно собствениците й Иван и Вероника Иванови не са си взели забележка, затова сега ще трябва да платят крупната сума.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *