Ромски протест в Благоевград заради смъртта на гробаря Кольо Мишкаря! Ядосани хора наобиколиха къщата на военния Р. Тодоров и питат жена му: Къде е мъжът ти?

Ромите в Благоевград излизат на мирен протест днес с искане да бъде спазен законът. Поводът за митинга е смъртта на 47-годишния Николай Евтимов-Кольо Мишкаря, който почина вчера в „Св. Анна“. Той е приет в столичната клиника по спешност, след като на 11 юли вечерта е ударен с тротоарна плочка от 75-годишния Радой Тодоров. Инцидентът станал, след като бившият военен не успял да прогони Кольо Мишкаря да не седи на стълбите пред жилищната му кооперация на ул. „Свобода” №6.

„Видях как се събра народ, а Кольо се държеше за главата, целият беше в кръв. Той беше  много кротък човек, на никого лошо не е направил. Работеше честно, за единия хляб, като гробар. Този човек, който го уби, е агресивен и това не му е за първи път. Посягал е и на деца. Ние живеем в мир с българите от много години и искаме законът да важи за всички”, заяви Миглена, която живее в отсрещната къща.

„Ето тук стана всичко, на тези стъпала. Той първо се опита мен да удари, но не успя”, разказа друга ромка. Миналото лято наби внука ми, че е откраднал грозде“, добавя Мария.

Пред къщата на Радой Тодоров бързо се събират роми, сред тях са братът и сестрата на  починалия Кольо Мишкаря. „Брат ни беше добър човек, пиеше, но не беше скандалджия. Има 5 деца, които чакаме да дойдат от чужбина за погребението. Не искаме конфликт с българите, живеем си добре с тях”, казаха Силвия и Юли Евтимови.

„Всеки трябва да си носи последствията. Без значение дали е ром или българин. Във всяко стадо си има мърша. Благоевград е единственият град, в който няма разправии между българи и роми“, казва и известният ромски музикант Ивайло Романов-Пелето.

„Няма етническа престъпност и затова нашият протест ще бъде мирен. Искаме да се спази закона и виновникът да си понесе наказанието. Той е задържан за 4 часа, след което е пуснат от полицията и сега го издирват“, твърди организаторът на протеста Калин Асенов. Докато ромите обясняват за ситуацията, отдолу се задава жената на издирвания бивш военен и те я засипват с въпроси. „Къде е мъжа ти, ма, Лиле? Защо уби невинен човек?”

Лиляна Тодорова намира сили да каже: „Той не искаше това, но се случи. Какво да направя?”. Ромският протест е обявен за 17.00 часа на пиацата, която се намира на метри от мястото на инцидента.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *