КСНС не постигна съгласие за антикорупционното звено

КСНС не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган, както и относно принципите за назначаване на неговото ръководство, съобщи президентът Румен Радев.

Второто заседание но КСНС по темата „Антикорупция”, на което присъстваха премиерът, председателят на парламента, министри, шефове на служби и главният прокурор, продължи повече от 4 часа, съобщава btv.

„Участниците се обединиха около констатацията, че резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта са ниски поради несъвършенствота в законодателството, в институцианалната рамка и поради липсата на обособена структура с ясни правомощия и капацитет за ефективна борба с корупцията”, отбеляза Радев.

След като миналото заседание се провали заради липса на кворум, това заседание започна направо с дискусията по антикорупционното законодателство. Основните различия са във функциите на антикорупционното звено и процедурата по назначаване на ръководството.

От ГЕРБ са категорични, че Народното събрание трябва да назначава директора на звеното, а президентът и опозицията настояват държавният глава да посочва ръководителя.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *