Румъния въстана! 500 000 излязоха по улиците с викове „Оставка“ и „Крадци“

Около половин милион души излязоха отново на протест в Румъния, въпреки че правителството оттегля спорното постановление, което облекчаваше наказанията за корупция.

Само в Букурещ се събраха близо 250 000 души. Протестиращите, които излизат всеки ден от 22 януари насам, вече настояват за оставката на правителството.

Така това е най-масовият протест в северната ни съседка не само от началото на демонстрациите срещу скандалния корупционен закон, но и след падането на комунистическия режим на Николае Чаушеску през 1989 г.

Премиерът Сорин Гриндяну изключи обаче възможността да се оттегли и заяви в телевизионно интервю, че носи отговорност към хората, гласували за неговата партия на парламентарните избори на 11 декември.

Припомняме, че хилядите демонстранти излязоха на улиците, след като правителството на социалдемократите прие без много шум спешен указ, който ще позволи на служители на изборни длъжности и заподозрени в злоупотреби бизнесмени, да избегнат частично преследвания и санкции. Демонстрантите се опасяват, че след одобрените от правителството промени в наказателния кодекс и указа за амнистия на затворници, на свобода ще излязат корумпирани политици и опасни престъпници. Според промените, обвинените в корупция политици ще лежат дори в затвора, само ако обаче се докаже, че те са ощетили държавата с повече от 40 000 евро. Премиерът Сорин Гриндяну обоснова мерките с нуждата от разтоварване на препълнените затвори. 

В петък вечерта премиерът на Румъния заяви в телевизионно обръщение, че постановлението на правителството ще бъде отменено. По думите му ще бъде намерена юридическа процедура то да не влезе в сила.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *