Санданската „Лийв Табако А. Михайлидис“ без право да изкупува тютюн заради дълг от 2.5 млн. лв.

Постоянно действащата Kомисия по тютюна към Областна дирекция „Земеделие“ в Благоевград отне лиценза за изкупуване на суров тютюн на гръцката фирма „Лийв Табако А. Михайлидис“ АД, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието. Отменено е разрешението за дейност, издадено на 8 март тази година.

Мотивът е постъпили сигнали срещу фирмата за неизпълнение на сключените договори с тютюнопроизводителите. По данни на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010, подала преди няколко дни жалбата до МС и лично до премиера Б. Борисов, компанията дължи около 2.5 млн. лв. на близо 500 фермери за изкупен тютюн от ориенталските сортове „Басми“ и „Кабакулак“ от реколта 2016.

„Самата фирма си призна, че още дължи пари – съобщи за „Струма“ шефът на областното земеделие Кирил Укев. – Отнехме лиценза по-скоро превантивно, за да предпазим хората от това и тази година да харижат труда си на тази фирма, защото кампанията започва сега. По-добре да изберат друг изкупвач на малко по-ниска, а дано това се случи и на по-висока цена, но да ги предпазим от опасността да се доверят отново на „Лийв Табако А. Михайлидис“ АД”, обясни мотивите Укев.

Според законовата уредба в страната от тази година лицензите се дават и отнемат от областните дирекции по земеделие и за благоевградската дирекция това е първата фирма, към която тя прилага новите си правомощия.

Междувременно стана ясно, че лицензът на фирмата е издаден от МС на 21 декември 2004 г., но през 2009 г. държавата го е отнела заради дълг от 1,3 млн. лв. към тютюнопроизводители.

По закон дружеството може да обжалва сегашното решение пред Административния съд в Благоевград, но в областната дирекция предполагат, че няма да се стигне до съдебен процес, защото според Закона за тютюна изкупената суровина трябва да бъде разплатена в срок от един месец, което обикновено се случва през март.

Гръцката компания „Лийв Табако А. Михайлидис“ е на българския пазар от 2007 г., когато купи 210 666 бpoя oбиĸнoвeни бeзнaлични пoимeнни aĸции и стана собственик на 99.946% oт ĸaпитaлa нa „Caндaнcĸи-БT“ AД. Проблемите около дружеството са отпреди десетина години, но облаците над фирмата се сгъстиха в началото на 2017 г., когато тютюнопроизводителите и земеделското министерство бяха уведомени от банка, че е издала изпълнителен лист на гръцкото дружество заради необслужван кредит, теглен на 26 октомври 2015 г., в размер на 16 млн. евро.

Според Търговския регистър гръцкото дружество е с капитал 2 120 666 лв., собственост е на Александрос Михайлидис, който е и изпълнителен директор, Йоанис Михайлидис и Панагиотис Тахталидис. Според последния му публичен отчет за 2015 г. то е имало приходи от продажби за 28.99 млн. лв. и печалба от 3.246 млн. лв.

Междувременно преди броени дни изкупната кампания на тютюна в Гоцеделчевско започна, а цените отново са ниски, оплакаха се от Сдружението на производителите на ориенталски тютюн.

Представители на фирмите „Саке“ и „Сокотаб“ изкупуват продукцията на тютюнопроизводителите в сатовчанското с. Вълкосел на цена под 7 лв., уточни председателят на сдружението Арбен Мименов, който е и кмет на Сатовча.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *