СИГНАЛ СРЕЩУ РИАЛИТИТО НА ИВАН И АНДРЕЙ! РИОСВ – Перник  провери „Фермата“ след оплакване на местни, че замърсяват язовир „Студена“

Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Перник по сигнал на граждани е извършила проверка в землището на село Студена близо до язовир „Студена“, където е построено временното селище за снимките на телевизионната продукция „Фермата“. Перничани възнегодуваха, че селището е изградено непосредствено до брега на язовира, който е единственият източник на питейна вода за областния град и съседните населени места. Те сигнализираха общината, областната управа и РИОСВ, че районът се замърсява и селището е изградено в нарушение на закона и настояха за незабавна проверка.
Перничани скочиха срещу „Фермата“ с мотива, че тя се намира прекалено близо до язовир „Студена“. Местните се притесняват, че боклуците и екскрементите от риалити продукцията ще замърси водата, а водоемът е основният питеен източник за Перник и региона.
Продуцентите на предаването обаче контрираха, че не са в пояс №1 на язовира и че спазват всички санитарни изисквания. Фермата има изградена собствена канализация и отходните води се вливат в контейнери, а не във водите на Студена. Тя пък се източвала ежедневно. Боклукът, който се създава, пък се събирал в контейнери и се извозвал.
Според продуцентите Иван и Андрей животните на фермата се намират на около километър разстояние от брега на язовира, а екскрементите и боклуците от тях се събирали всеки ден.
Проверката е установила, че на обекта и извън него не са установени битови отпадъци и разливи от отпадъчни води. Почистването се извършва от специализирани фирми регулярно.
КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *