Симеон Дянков разкри структурата на новия кабинет

На конгреса в Малта бившият и бъдещ премиер произнесе значителна реч за начина, по който смята да направи правителство и получи подкрепа и аплодисменти от огромната зала, в която се провеждаше конгреса на ЕНП.

Едва ли има алтернатива на това Борисов да е премиер, посочи Дянков. Патриотите ще трябва да вземат отговорност и за някои политики, посочи той.

В момента е необходима коалиция, за да може коалицията да управлява в пълен мандат, категоричен бе Дянков.

На въпрос какви министерства трябва да поемат патриотите, бившият финансов министър посочи, че трябва първо да се очертаят приоритетите на правителството. Вчера бяха очертани изграждането на магистрала „Хемус“, средното образование, влизането в еврозоната, влизането ни в еврозоната. Тези най-важни сфери трябва да са в ГЕРБ – министерството на образованието, на регионалното развитие, на външните работи и на финансите, смята Дянков.

Възможно е военното министерство да отиде в ръцете на коалиционен партньор, допълни ексминистърът. Важно е за кои позиции имат подготвени кадри коалиционните партньори, уточни той.

Съветите от Малта към ГЕРБ бяха да се уточнят приоритетите и да се състави коалиция, каза още Дянков и добави, че в ЕНП смятат, че Борисов може да изкара докрай третия си мандат.

Ексминистърът на финансите заяви още, че местата на реформаторите са останали празни в Малта.

На въпрос ще успее ли България да влезе в еврозоната по време на нашето председателство, той отговори, че, ако сега не влезем, ще трябва да чакаме няколко години. Възможно е да се направи това, защото за 6 месеца ние диктуваме приоритетите на целия ЕС.

Данков смята, че едно от несериозните обещания е била средната работна заплата, която не се определя от правителството за разлика от минималната. Прогнозата ми е за 30 на сто увеличение на учителските заплати, каза той.

По въпроса за еврокомисар Дянков коментира, че определено той би трябвало да бъде назначен от ново, стабилно правителство.

Не следя служебното правителство, отсече той, запитан как се справят министрите сега.

Имах кратка среща с премиера Борисов, буквално в коридора преди речта му пред конгреса. Поздравих го за победата и препоръчах приоритетите, призна Дянков.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *