Симптоми, които жените не бива да пренебрегват

Понякога взимаме симптомите на сериозни заболявания за обичайна настинка, преумора или намален имунитет. Случва се да сгрешим и признаците вместо на предменструален синдром се окажат съвсем други. Ето на кои следва да обърнете внимание и потърсите консултация с лекар:

1. Честите позиви за уриниране по принцип са тревожен симптоми и не показват прекаляване с приема на течности или простуда. Освен проблеми с уринарния тракт, бъбреците и пикочния мехур, честото уриниране може да сочи наличие на хормонални проблеми или влагалищната микрофлора. Ако честото уриниране е придружено с изявена жажда, то това може да е признак на диабет.

Колко пъти е нормално да посещавате тоалетната по малка нужда? Четири до 10 пъти през деня при нормален прием на течности. Ако е повече, по-добре се обърнете към лекар.

2. Безпричинна загуба на тегло. Обикновено, особено жените, се радваме, когато загубим някой и друг килограм. Но когато облеклото става широко без реално да сме променили режима и навиците си, трябва да имаме едно на ум. Загубата на телесно тегло е сред признаците на някои заболявания, обикновено свързани с жлезите с вътрешна секреция като щитовидна жлеза (нейната хиперфункция), диабет тип 2, както и болест на Крон и рак. Обърнете внимание на лекаря си, ако за последната половин една година сте се лишили от 5 килограма, без да сте предприемали тази промяна.

 3. Окосмяване на нетипични места. Излишното окосмяване или хирсутизмът е показател за повишени стойности на мъжки полови хормони – хиперандрогения. Проблемът не е само естетичен. Повишеното окосмяване може да е признак на патологичен процес в организма, свързан е с обмяната на веществата, заболяване на маточната лигавица и може да показва риск от развитие на рак на млечната жлеза. При какво окосмяване следва да се безпокоите: силно окосмяване над горната устна, под брадичката, между и по гърдите, по средната линия над пъпа и корема между гърдите и хоризонталната линия на пъпа, окосмяване надскачащо пубисното, разрастващото се към пъпа, богато окосмяване по ръката между лакътя и рамото, по бедрата, гърба, над и по дупето (не става въпрос за наличието на 2-3 косъма, а за появата на богато окосмяване, тип мъжко и повече).

4. Маточните кръвотечения след менопаузата винаги са показател, че в организма се случва нещо нередно. Такива нормално се случват при хормонално заместителна терапия, в останалите случаи кръвотечението може да се дължи на цервицит – възпаление на цервикалния канал, миома, полипи и други опасни патологични процеси.

5. Необичайни промени на гърдите. Не бива да бъдем немарливи към здравето на гърдите си и е желателно всеки месец да извършваме самоизследване. Внимателното опипване на гърдите от зърната по спирала към мишниците позволява напипване на нетипични образувания. Всякакви промени в цвета, зърната, формите на гърдите, неестествено набръчкване на кожата, следва да насочат към консултация с мамолог.

6. Всъщност, всяка жена научава след като прекрачи прага на сексуалния живот, че промените във влагалищния секрет са притеснителни. Не става въпрос за естествените изменения в качествата му заради хода на менструалния цикъл, а за тези, които са придружени с дискомфорт – промяна на цвета, наличие на миризма, сърбеж, зачервяване на кожата. Лошата миризма и жълтеникавият, зеленикав или сивкав оттенък на секрета налага посещение в кабинета на гинеколога и изследване. Същото се отнася при кърваво отделяне извън менструацията.

 7. Обилна менструация – при някои жени обилната, болезнена менструация е наследствено или анатомично обусловена. Понякога тя се дължи на климатизиране, усилен спорт, но когато процесът е патологичен, това може да е заради възпаление на придатъците на матката, миома, ендометриоза, проблем с щитовидната жлеза.

Сложно е да се определи произходът на проблема, но всяка жена трябва да е наясно със следното:

Нормално е менструацията да не продължава повече от 7 дни. Периодът от първи до първи ден на менструацията да е между 21 – 35 дни, като той е приблизителен всеки път. Отделянето на ярка червена кръв е притеснителен показател. В тези случаи не губете време и говорете с гинеколога си.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *