Синовете на екскмета Андон Тотев разширяват ябълковите си плантации с още 47,5 дка в Спатово

Семейството на бившия сандански кмет Андон Тотев – синовете Михаил и Ивайло, и съпругата София, разширяват земеделския си бизнес с още 47,5 дка ябълки.

Семейната фирма „Доса-плод“ ООД, регистрирана през 2008 г. с уставен капитал от 5000 лв. и с основен предмет на дейност „отглеждане на лозови, овощни и други трайни насаждения“, завчера внесе в Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” инвестиционно предложение за изграждане на трайни насаждения от ябълки и монтаж на конструкция против градушки в 3 имота, намиращи се в местността Бумбалийца в землището на санданското с. Спатово.

В документа синовете на екскмета съобщават, че за растителна защита на ябълковите дръвчета ще използват фунгициди и инсектициди, чието прилагане ще зависи от климатичните условия през годината. Предвижда се за капковото напояване на ябълковата градина да се изразходват до 7000 куб. м вода за поливен сезон, а системата им ще се захранва от съществуващи водовземни съоръжения, за чието ползване фирмата на Тотеви има разрешително от 2015 г. до 17 юни 2025 г. В него конкретно е указано, че братята имат право да ползват 112 520 куб. м вода годишно, с които да напояват 178-те си декара ябълки, вече засадени в местностите Блатото на с. Спатово и с. Склаве. От този разрешен им дебит Тотеви към момента ползват около 37 500 кубика.

Според новия шеф на Басейнова дирекция Радослав Георгиев намерението на кметските синове е допустимо и поне от тази институция те няма да имат проблеми с издаването на разрешителното.

Със засаждането на новите 47, 5 дка ябълки Михаил и Ивайло Тотеви със сигурност стават едни от най-крупните земеделски производители в района. Те имат овощни масиви в с. Хърсово, близо до Сандански гледат още 200 дка ябълки по програма САПАРД.

Една от първите им овощни градини в Санданско бе засадена с пари по мярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. През 2014 г. по проект чрез Местна инициативна група – Сандански фирмата им „Доса-плод“ получи 91 093,97 лв. за закупуване на автомобили за предоставяне на туристически услуги, свързани с опазване и експониране на места с исторически, културен, природен и образователен туризъм.

Семейството на екскмета А. Тотев обаче разчита основно на ябълките, които тази година се оказват един от най-проблемните плодове на българския пазар. От седмица специалисти предупреждават, че в световен мащаб производството на ябълки паднало драстично заради ниските температури тази пролет, в резултат на което цената им постепенно се покачва и преди Коледа може да стигне 5 лв./кг.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *