Синът на главния инженер на самолетите „Ил“ избра рилското село Падала да си строи къща, софиянци купуват имоти за по 18-20 000 лв.

Руският бизнесмен Сергей Владимирович Новиков, който е син на главния инженер на самолетите „Ил“, е избрал рилското село Падала, за да си построи къща от 200 кв.м разгъната площ. Преди няколко години той купил за 7000 лв. три парчета земя от по 500 кв.м и ги обединил в един парцел. Къщата вече е построена карабина, а в момента текат довършителни дейности. На пътуващите в тази посока им направило впечатление, че на отклонение от главния път за селото не се допускат външни хора, освен работниците на обекта. Пред строежа на руснака има денонощна охрана. „Все още не е измазана и не прави впечатление на богаташки дом“, разказаха местни.

Сергей Новиков има регистрирана фирма в София, в кв. „Овча купел“. Занимава се с проектантска дейност, търговия в страната и чужбина, отдава под наем собствени къщи и имоти. Фирмата има многостранна дейност.

Присъствието му в малкото селце в община Рила, в което в момента живеят постоянно само 15 жители, не е случайно, защото в последните години то се превърна в атрактивна зона за имотни инвестиции на богати бизнесмени. Софиянци купуват стари къщи за по 18 000-20 000 лв., а декар земеделска земя близо до регулация стигна 1000 лв.

В съседство до къщата на Сергей Владимирович строи собственикът на фирма за отоплителни системи с офиси в цяла България Живко Борисов. Той е купил за 18 000 лв. стара къща, изградена с чатма, и в момента я реновира, като е запазил широките й 2 м основи от рилски камък. Външният вид на новата къща ще наподобява старата, но вече всичко ще е изградено със съвременни материали. При покупката на имота Борисов е обещал да отвори цех за отоплителна техника в гр. Рила.

Някои от купувачите реставрират къщите, които са на по 100 години, други предпочитат да ги съборят и да си построят по-модерни.

Планината, уникалният климат и спокойствие са факторите, които основно привличат купувачите. Падала се намира на 7 км от гр. Рила и на 15 км от Рилския манастир. Преди време е правено замерване на въздуха и е установено, че по качества не остстъпва на този в курортния град Сандански и има същата лековита сила за страдащи от белодробни заболявания. Въпреки че селото е високо в планината, пътят до него е асфалтиран и придвижването е безпроблемно.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *