Скандал в гилдията на благоевградските художници! След А. Гошев и Пл. Бонев-Гибона демонстративно си свали картините от изложбата за 24 май

Живописецът Пламен Бонев-Гибона демонстративно свали вчера картините си от общата изложба на благоевградските майстори на четката и длетото, която традиционно от години редят за 24 май.

Както вестник  „Струма“ писа, експозицията бе открита в петък с участието на 37 автори, ден преди това художникът Антон Гошев също прибра творбите си, недоволен от журито и начина, по който то е било назначено. Журито се оказа причина за демонстрацията и на Пл. Бонев-Гибона.

Изложбата за 24 май е с конкурсен характер, жури от признати художници номинира и излъчи трима победители, които получиха награди от общината, всяка на стойност по 300 лв. В състава на тазгодишното жури бяха директорът на галерията Иван Милушев, графикът доц. Атанас Дафинов и Люсиен Димитров.

„Свалих картините си, защото Милушев лъже, като ми каза, че председателят на СБХ Любо Генов отказал да прати външни хора да журират изложбата“, заяви вчера Пл. Бонев.

„От години се борим журито да е външно от членове на СБХ, а не, все едно играят „Левски“ и ЦСКА, а арбитрите подпират любимците си. Усъмних се, че от 2000 души, членове на СБХ, нито един нямало свободен да дойде до Благоевград за оценяването. Чух се по телефона с Л. Генов и той ми каза, че Милушев не само не е поискал да прати членове на съюза, но сам му  казал, че няма нужда да го прави и щял да се оправи сам“, каза Бонев. „Истината е, че като дойде външно жури, други са наградените“, заключи той и допълни, че докато не се промени ситуацията, няма да дава свои работи за общи експозиции.

Колегата му Антон Гошев, председател на представителството на СБХ в Благоевград, допълни, че всичко се свеждало до шуробаджанащина без външно присъствие сред журиращите. „Журирането беше на 22 май, звънях и се оказа, че е някаква голяма конспирация, а победителите се пазят в тайна. Това не е нормално. Преди дни ходих до Разград, където мои работи бяха отличени на международна изложба. За наградата ми се обадиха веднага след журирането, без да чакат церемонията. Това тук не е нормално, затова в знак на изразяване на лична позиция прибрах работите си преди откриването. Да не говорим, че не е редно починал колега да се награждава, това трябва да става по друг ред, а не да се лишават например млади автори от шанса да бъдат поощрени“, каза Антон Гошев.

„Много ниско е нивото, на което падат колегите, за мен недоволството и на двамата е свързано с това, че не са наградени, няма друг мотив“, огорчен от скандала коментира директорът на галерията Иван Милушев.

„Преди малко и аз се чух с Любо Генов, той  искрено беше изненадан от ситуацията, като я нарече „дребни провинциални игри”. Неговият коментар беше, че щом и тримата в журито сме членове на СБХ, не вижда мотив за подобна реакция. Дали ще дойде колега от Кюстендил или Перник, няма голяма разлика, след като всички сме членове на съюза. Ситуацията е въпрос на хигиена на отношението и на мисленето. За мен по-важното е, че в изложбените зали има великолепна изложба, която показва, че и без двамата гении може. Тя ще остане наредена до 20 юни. Стойностни художници в Благоевград има колкото щеш“, заключи Иван Милушев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *