Скандал за заплати разбуни духовете в Ресурсния център в Благоевград

Скандал за заплати разбуни духовете в Ресурсния център в Благоевград /преименуван по новия закон в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование/ и вчера бе свикано общо събрание. Напрежението в държавното обслужващо звено, състоящо се от 54-ма ресурсни учители, слухово-речеви рехабилитатори, психолози, логопеди и 3-ма непедагогически специалисти, ескалира в края на месец февруари, след като им превели януарските заплати. Тогава, допитвайки се помежду си, работещите в РЦПППО установили, че всеки е с различно увеличение на заплатите, а някои не са получили такова.

„В анекса към КТД /Колективния трудов договор/ изрично е посочено, че индивидуалните основни работни заплати на педагогически специалисти трябва да се увеличат с не по-малко от 8%, считано от 1 ануари т.г. Незнайно как нашата директорка Десислава Радкова реши да вдигне заплатите по други критерии, като на едни даде 16% увеличение, на други 5%, на трети 2%, а на някои нищо. Има колеги, които вече получават по 100 лв. повече /от 610 на 710 лв./ и такива с увеличение на заплатите от 5 лв. Стигна се до парадокса старши учители с по 28-годишен стаж да получават колкото новопостъпили старши учители. Нямаме нищо против 16%-то увеличение за някои колеги, но да изпълни и нашите 8%“, споделиха работещи в цетъра, те са написали жалба до министъра на образованието, СБУ и РУО.

Междувременно от Регионалното управление на образованието вече са направили проверка по случая и предстои да станат ясни резултатите от нея.

Както вестник „Струма“ писа, Д. Радкова стана директор на РЦПППО в средата на месец август, след като спечели конкурса за ръководната длъжност и зае мястото на пенсиониралата се Юлия Керемедчиева. Центърът, който е на подчинение на РУО, подпомага над 500 деца и ученици със специални образователни потребности в областта.

Заради възникналото напрежение вчера бе свикано общо събрание. То бе насрочено за 11 часа в сградата на бившия МУЦ. Около 10,30 часа започнаха да пристигат ресурните учители от цялата област, директорката дойде няколко минути преди началото с микробуса на РУО, но отказа да допусне журналисти да присъстват на събранието, въпреки че центърът е държавно звено. „Абсурд е да присъствате на общото събрание. Изключено е. Какво като сме държавно звено“, категорична бе Д. Радкова.

А иначе самото общо събрание продължи около 3 часа, разбра се, че Д. Радкова отделила немалко време, за да прочете 17 страници от еднолично съставения от нея вътрешен правилник. Педагогическите специалисти обаче не получиха отговор на какво основание и по какви критерии е определено увеличението на заплатите им. На отправените питания директорката отвърнала, че ще даде разяснения, след като станат ясни резултатите от проверката на РУО.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *