След екшън с таксиметров шофьор в Благоевград! Племенник на Майстор Миро, глобен 2000 лв. и оставен без книжка за 2 г. заради отказана проба за алкохол, твърди: Полицаите ме биха

Сърбинът Милан Йованович, племенник на известния майстор готвач Миро, който върти заведения в България, бе одрусан с глоба от 2000 лв. и лишен от шофьорска книжка за 2 години. Наказанието, което му е наложено от началника на КАТ заради отказана проба за алкохол, бе потвърдено от съда. 37-годишният сърбин е санкциониран след екшън, станал на 5 септември миналата година в Благоевград. Заедно със свой братовчед се запили в заведение на ул. „Славянска“ и вече наближавало 3 часа през нощта, когато решили да си тръгват.

Йованович се качил в лекия си автомобил „Ауди“ заедно с братовчед си Ранджелович, но когато го подкарал, ударил намиращото се в близост такси. Между таксиметровия шофьор и двамата сърби възникнал скандал и била извикана полиция. На място пристигнал намиращият се наблизо полицейски патрул, който се обадил и на колегите си от КАТ. Сърбинът категорично отказал да даде проба за алкохол и се оплакал, че е бил набит. На място му е съставен акт за административно нарушение, след което е отведен в полицейското управление. След това получил наказателно постановление от шефа на КАТ, в което му е наложена 100 лв. глоба за материални щети върху таксито, 2000 лв. глоба за отказаната проба за алкохол и лишаване от свидетелство за правоуправление за 2 години. Милан Йованович, който държи заведението „При Миро“ край с. Железница, обжалвал глобите пред Районен съд -Благоевград. В хода на делото са разпитани катаджиите Милев и Костов, които твърдят, че тъй като не били свидетели на самото ПТП, са съставили акт за щетите по показания на техните колеги полицаи и таксиметровите шофьори. Полицай Милев е категоричен, че той е приканил два пъти Йованович да даде алкохолна проба. Полицай Костов твърди, че сърбинът, който видимо бил употребил алкохол, му споделил, че първо пили с братовчед му Ранджелович, а после се скарали с таксиметров шофьор и получил удари от него. Като свидетел е разпитан и братовчедът, който обяснил, че когато потеглил с аудито, Милан се ударил в спряното такси поради малкото разстояние между двата автомобила. Таксиметровият шофьор излязъл от заведението и започнал да удря както братовчед му, така и него, взел ключовете от аудито и извикал полиция. След това двамата били закарани в полицейското управление и едва там е поискано Йованович да направи тест за употреба на алкохол, което той отказал, защото бил бит. При проведения допълнителен разпит на полицай Милев той уточнява, че двукратно е поискал от сръбския шофьор да бъде тестван за употреба на алкохол с техническо средство, както на мястото на произшествието, така и в полицейското управление, което лесно може да се докаже със запис от видеокамерите на служебните полицейски автомобили.

Любопитното е, че когато съдията изискал записите, те не са предоставени от полицията, с отговора, че не се съхраняват. Вместо това са представени звукозаписи на подаден сигнал на телефон 112. Оказало се, че има няколко звукови файла с подадени за случая сигнали от различни лица. В първия се твърди, че “три пияни лица пребиват две момчета в кола“, във втория – “две пияни лица се качват в лек автомобил“, като е посочен регистрационният номер на аудито на сърбина. В третото обаждане на телефон 112 се сочи, че вече е станало ПТП на ул. „Славянска”, като единият водач е видимо пиян и пак се качва в автомобила си. Авторът на сигнала изказва недоволството си за това, че се обаждат вече 5-6 пъти, а няма пристигнали на място полицаи.

Като свидетел е разпитан и таксиметровият шофьор Тунтев, който обяснил, че Йованович лъхал на алкохол. Таксиметровият шофьор заявил, че е взел ключовете на сърбина за аудито, за да не избяга преди идването на полицаите. Когато дошли служителите на реда, сръбският шофьор започнал да им крещи, че не са истински, а фалшиви. Това твърди и друг таксиметров шофьор.

В обясненията си в пред съда сърбинът Йованович признава, че е ударил таксито, но само бронята била охлузена. Той отрича, че е пил алкохол, защото имал здравословни проблеми с черния дроб, и твърди, че му е нанесен побой от полицаите, които пристигнали на място за изясняване на случая. Отказал да даде проба, защото бил обиден от поведението им. По думите му преди да стане пътното произшествие се скарал с някакви мъже, които го нападали на националистична основа и за това, че бил сърбин и не обичал българите.

В съда е представено становище от директора на ОД на МВР – Благоевград Н. Хаджиев, че е направена вътрешна проверка по случая, която не е установила неправомерни действия от страна на полицейските служители Джупанов, Митов и Тодев. Съдия Екатерина Николова отменя глобата от 100 лв. на сърбина Йованович и потвърждава глобата от 2000 лв. и отнемането на шофьорската му книжка за 2 години. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *