СЛЕД 5-Г. САГА! Джерманци загубиха битката срещу депото, съветниците в Дупница пуснаха проекта с 2-ма „против“ и 2-ма „въздържал се“

ОбС – Дупница сложи вчера край на петгодишната сага срещу изграждането на депо за битови отпадъци в землището на село Джерман. На джерманци не помогнаха да спрат проекта нито протестите, нито затварянето на Главен път Е-79, нито жалбите до съда и институциите, свързани с околната среда.

На вчерашната сесия председателят на „Сдружение за Джерман“ Борислав Тасков направи емоционално изказване във връзка с докладна записка за промяна предназначението на 7 имота с обща площ от 162 дка в землището на Джерман за изграждане на компостираща инсталация за битови отпадъци, която беше предложена за втори път за гласуване, след като на предишното заседание не получи мнозинство. Той се обърна към общинските съветници с думите: „Гласувайки за промяна на статута на 7-те терена, вие създавате предпоставка да се случи както на АМ „Тракия“ преди около седмица. Бъдещото депо, което ще изграждате, се намира на 200 м от АМ „Струма“. Не съм сигурен, че Бойко Борисов знае къде ще се строи депото и до какво може да доведе изграждането му. По-добре дайте тези плодородни земи на някой работлив земеделец да направи райска градина от тях, а не да се разнасят отрови. Кметът на селото е от ГЕРБ, но и той стои зад хората от Джерман“, категоричен беше Тасков.

Въпреки неговия апел общинските съветници гласуваха „за4 промяна на статута на 162 дка в землището на с. Джерман. „Против” гласуваха лидерът на групата на БСП в местния парламент Станислав Павлов и Спас Андреев от „Народен съюз“. С „въздържал се” гласуваха от БСП Георги Пехливански и Асен Илиев.

По време на предизборни кампании политиците се възползваха от борбата на джерманци срещу депото и обещаваха подкрепа. Депутатът д-р Иван Ибришимов обещаваше още при предишното избиране за депутат от БСП подкрепа и помощ, но нищо не излезе. Вицепрезидентката Илиана Йотова идва в с. Джерман, преди да бъде избрана за евродепутат, обеща помощ, но отново нищо конкретно не се случи. Омбудсманът Мая Манолова, докато беше депутат, също даваше обещания да подкрепи джерманци, но всичко приключи с решението, което взеха вчера общинските съветници в Дупница.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *