Снимки на първия самолет, кацнал в Разлог през 1918 г. с пилот от Елешница, и форда от 1925 г. на фамилия Аврамови наредиха на ретро изложба в Гимназията по транспорт

Фотоизложба на ретро автомобили бе открита вчера в Професионалната гимназия по транспорт – Разлог. Тя е подредена във фоайето на училището и е по повод 60-годишнината от създаването на Историческия музей в града и предстоящия празник на гимназията по повод 54-та й годишнина.

Тя се оказа изключително интересна за възпитаниците на школото, които научиха исторически факти за първите превозни средства в града, с които ги запознаха директорът на музея Христина Манова и шефката на гимназията Емилия Йорданова.

Сред най-интересните фотоси в експозицията е керван с камили, които посещават града през 1912 година, както и първият самолет, кацнал в Разлог през 1918 година. С него е направен и първият градоустройствен план на града. Учениците бяха особено впечатлени от факта, че самолетът е бил управляван от местен пилот, родом от разложкото село Елешница.

Другата снимка, която предизвика интерес, е на първия частен автомобил в Разлог, марка „Форд“. Той е закупен през далечната 1925 година от Тодор Аврамов – наследник на известната възрожденска разложка фамилия Аврамови. Първият противопожарен автомобил в града и първият камион също са част от експозицията, както и първият автобус, части от който все още се съхраняват в гимназията.

В ПГ по транспорт подготвят и етнографска изложба „Песни и танци от Разложко“, тя ще допълни експозициите в Училищния музей, който е единствен в областта.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *