СРИВ В ТЪРГОВИЯТА! Магазинчетата в Евробазара в Дупница фалират, 23-ма търговци хлопнаха кепенци: Клиенти няма, младите търсят предимно спални чували за работа на полето в чужбина

Магазинчетата в Евробазара в Дупница масово фалират, за последната година 23-ма търговци са хлопнали кепенци и са обявили магазините за продан или под наем, което е близо 2/3 от всички построени в базара.

Собственичката на магазинче за дрехи Мария Грахльова сподели: „Нямаме клиенти, защото през зимата няма централно отопление. Евентуалните купувачи като влязат в Евробазара, ги лъха студ и бързо си тръгват. Продавам предимно дрехи – нови и втора употреба, но истината е, че най-много се търсят спални чували от млади хора, които се готвят да емигрират в чужбина и да работят на полето. От тях изкарвам по някой лев, но не мога да покрия сметките за ток, данъци и други разходи. Все още стоя тук, защото в Дупница няма къде да отида да работя освен в шивашката промишленост”, заяви търговката.

Нейна колежка, която е наета за продавачка от собственик, който в момента е в Испания, заяви пред репортер на „Струма“: „Големите магазини също предлагат от стоката, която продавам аз. Купувачите като отидат в тези магазини, заедно с хранителните продукти си купуват и другите неща, необходими им за бита. На ден влизат по двама-трима клиенти в магазинчето, от един месец средният оборот на ден е около 30 лв., не стига за заплата, осветление, отопление, вода… За 9 кв.м наемател на дюкянче плаща по 100 лв. на месец”, разказа търговката.

Възрастна жена зад щанда на магазина за дрехи, която заместваше за час дъщеря си, която излязла в почивка, показа стоката в магазина, която е намалена на по 5-10 лв. за бройка, и сподели, че въпреки символичните цени – еластичен клин за 5 лв., комплект анцуг за 10 лв., никой не влиза в магазина. „Ако така продължава, дъщеря ми ще фалира. Хората в Дупница намаляват, а и заплатите, които получават, са малки, отиват за ток, вода, храна на семейството”, изрази разочарованието си жената.

Търговци от Евробазара коментират, че китаецът, който е заел половината трети етаж на ГУМ, и магазинът за дрехи втора употреба, който се намира на същия етаж, са грабнали доста от клиентите, които преди това са пазарували в малките магазинчета.

Строежът на Евробазара в Дупница започна по време на кметуването на д-р Пламен Соколов, инвеститор беше бизнесменът Васил Камбов, който тогава разпродаде магазинчетата.

В най-големия търговски обект в Дупница – ГУМ, положението също е критично. Вторият етаж на търговския обект е почти празен. Дупничани отминават първия и втория етаж и отиват на третия, за да си купят китайски стоки. Част от наемателите на щандове се отказват, тъй като няма клиенти и едва успяват да покриват само наема.

Управителката Цветанка Вуковска, след като спечели конкурса и бе одобрена от ОбС – Дупница за поста, обеща, че ще разработи търговския обект, но засега няма резултат.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *