Старшията П. Медвецки: Нямам право да се сърдя, ако хората ме нарекат ликвидатор на „Банско“

Старши треньорът на „Банско“ Петко Медвецки завърши дебютния си сезон в Старши треньорът на „Банско“ Петко Медвецки завърши дебютния си сезон в  професионалния футбол с изпадане в Трета лига. Столичният специалист дой- де през миналото лято с надеждата да остави отбора в групата, но не се справи. Подопечните му завършиха предпоследни със скромните 25 т., а в предишните години тимът бе сред водещите във втория ешелон. Независимо от фиаското, П. Медвецки бе поканен да ръководи козлите и през следващия сезон. Той обаче все още не е дал окончателен отговор.

– Г-н Медвецки, кога ще отговорите на поканата? Въпросът тревожи феновете и футболната общественост в града. Наближава стартът на подготовката на 10 юли, а отборът не знае кой ще го води?

– Това ще се случи съвсем скоро. Обясних, че имам нужда от време. Наистина идва денят за начало на подготовката, но мисля, че доста преди това ще се знае отговорът ми. Защо да не остана, това е ново предизвикателство за мен.

– Как преценявате изтеклата година и не е ли загубена за Вас?

– Не мога да кажа, че сме били върхът, щом сме изпаднали. Просто не се получаваха много неща. В интерес на истината един отбор не се прави за ден-два, а за месеци, защо не и години. С представянето на тима в последните мачове от пролетта се видя светлинка в тунела. За мен годината не е загубена. Тя е много добър урок. Защото винаги трябва да се търси правилната линия. Направил съм равносметка на абсолютно всички ситуации. Определено и аз със сигурност имам грешки. Те ще бъдат обица за мен, за да мога да ги поправя.

– Коя бе основната причина за отпадането на „Банско“?

– Липсата на постоянство. Не може да изиграеш един силен мач и след това няколко слаби. Не е добър атестат за всеки отбор.

– Обявиха Ви за ликвидатор на отбора?

– Нормално е да го кажат. Аз съм старши треньорът. Винаги старшията поема вината при подобни ситуации. Могат да ме нарекат така и нямам право да се сърдя.

– Направихте нелоша пролетна селекция и мнозина смятаха, че „Банско“ има немалки шансове да се спаси. Дали не Ви предадоха някои футболисти?

– За това не искам да говоря. Моя е грешката, аз поемам вината, готов съм да отговарям за нея. Дори да е имало някакво съмнение и да съм доловил или не подобно нещо, отново вината си е в мен. Вярно е, че привлякохме качествени играчи през зимата. Хора, които бяха тук, за да вдигнат нивото. В крайна сметка нещата не се получиха и причината е комплексна. Направихме почти нова селекция и бе нужно да се напаснат помежду си. След една-две загуби в началото и с оглед на негативите и незавидното ни класиране от първия полусезон това натежа и се отрази дори и на опитни футболисти с много мачове в професионалния футбол. Има и един много тънък момент с мотивацията на някои от тези играчи. Някои може би са мислели, че щом идват от „А“ група, трябва да се трудят по-малко и да постигнат желания ефект с по-малко работа, което няма как да се случи, без да се раздават на 100 процента и да бъдат пример. Накрая ни остана да се борим за честта си и да отпаднем с достойнство.

– Говори се, че след като ситуацията е станала критична, „Банско“ е пуснал аванта на някои от съперниците си?

– Припомням по-пресен пример в тази светлина – мачът с „Поморие“. Ако беше така, дали щяхме да бием този отбор, който се бореше за промоция, на собствения му терен. Ако пускахме аванта, щяхме да паднем тържествено на нашия стадион от „Оборище“ и да им дадем нужните точки, за да си осигурят по-рано спокойствие и оцеляване. Подобни твърдения за полягане нямат основание. Просто така се случи при нас, че за разлика от конкурентите ни, ние не успяхме да осъществим целите си.

– Вярно ли е, че при евентуален Ваш отказ Любомир Витанов ще заеме мястото Ви, това ли е най-добрият избор за отбора?

– Определено Любомир Витанов е човек с много опит и знания и винаги ще бъде полезен за всеки отбор. Той е на такава възраст, че е нормално да се замисля и за годините след активния футбол. Защо не да стане треньор? Това дали ще бъде удачен избор за „Банско“ при мой отказ, или за който и да било друг отбор, където отиде – времето ще покаже. Докато не се даде шанс на някого, не може да се правят генерални изводи за правилност на избора.

– Макар още да не сте дали отговор, интересувате ли се за предстоящата подготовка, финансирането и т.н.?

– Разбира се. Контактувам с изпълнителния директор Йордан Баряков, който прави много за отбора. Знам, че за старт на подготовката е определен 10 юли, което е оптимално късна дата. Договорени са контроли с ЦСКА 1948 и „Пирин“ /Рз/, отборът ще се готви изцяло при домашни условия. Това едва ли е изненада. Идват толкова много тимове в Банско за подготовка през лятото и ще бъде престъпление да се правят лагери на други места. Що се отнася до финансирането, не съм компетентен в тази област. Мога да кажа само, че още преди края на предишния сезон от общината, която е основен спонсор, препотвърдиха ангажимента си към клуба. В тази светлина смятам, че не трябва да има притеснения за финансирането.

– Може ли с оглед на това, че остават много от основните футболисти, „Банско“ да се надява на нещо повече от достойно представяне в Трета лига?

– Ако наистина се запази, както се очертава, гръбнакът на поне 70 процента, смятам, че ще бъдем фактор в групата.
Разговаря
АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *