Супер вкусна мусака с тиквички

Необходими продукти:

4 тиквички със среден размер
100 гр. брашно за паниране на тиквичките
1 средна глава кромид лук
400 гр. кайма
3 яйца за паниране на тиквичките
по 1 чаена лъжичка червен пипер и Вегета
черен пипер и сол на вкус
100 мл олио
1 супена лъжица брашно
20 гр. масло
500 мл прясно мляко
1-2 яйца
2 супени лъжици заквасена сметана
2 супени лъжици кашкавал или пармезан

Начин на приготвяне:

Приготвяне на соса:
В подходящ съд разтопете маслото и запържете в него брашното за 2-3 минути с постоянно разбъркване. В запърженото брашно излейте млякото (студено) при непрекъснато разбъркване и варете 10-15 минути. Когато е готово, посолете на вкус и оставете да се охлади, след което добавете разбитите яйца, сметаната, пармезана (кашкавала), ако трябва посолете и разбъркайте.

Приготвяне на мусаката:
Обелете тиквичките, нарежете ги по дължина на ивици с дължина около 10 см. и с дебелина до 5 мм. Панирайте тиквичките в яйца и брашно, а след това ги изпържете в загрято олио, докато станат златисти от двете страни.

В още загрято олио запържете и ситно нарязания лук, след което добавете каймата и запържете и нея, докато стане кафеникава и се раздроби хубаво. Добавете Вегета и смлян черен пипер, червен пипер, посолете и разбъркайте.
В подходяща предварително намазана с олио тавичка поставете слой от половината от панираните тиквички, върху тях разпределете приготвеното месо, а върху него – останалите тиквички. Така наредената мусака залейте с приготвения сос и поставете в предварително загрята фурна да се пече около 30 минути.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *