Супер полезно: 9 билкови рецепти, които всеки трябва да знае!

От различните билки и етерични масла можете да си приготвите натурални средства, които успешно да ползвате в козметиката си и в домакинството.

1. Освежител на въздуха

Налейте в шише с пулверизатор 50 мл водка, 1/4 ч. л. масло от бергамот, 8 капки карамфилово и 5 капки лимоново масло, разбъркайте, докато се получи еднородна смес. Разредете с 200 мл дестилирана вода, отново разклатете и оставете да престои няколко дни. Пръскайте с тази смес за освежаване на въздуха. Това домашно средство на растителна основа неутрализира неприятните миризми.

2. Срещу молци

Смесете в бутилка няколко масла: розмарин, лавандула, карамфил и лимон – в равни дози. Освободете шкафовете за дрехи от вещите и с влажна кърпа, на която сте капнали няколко капки от сместа, минете рафтовете и стените отвътре. Върнете дрехите в гардероба. Можете да напоите с тази смес парченца плат, вата или памук и да ги оставите в шкафа за дрехи.

3. Омекотител за тъкани

Искате след пране дрехите ви да остават меки и пухкави, но не понасяте миризмата на синтетични ароматизатори? Възползвайте се от нашия съвет: бавно и внимателно смесете 200 мл бял оцет, 250 г сода бикарбонат, 0,5 л вода и 10 капки етерично масло от мушкато или лавандула. Добре е да забърквате тази смес в купа над мивката, защото реагира като току-що отворено шампанско. Прелейте в пластмасова бутилка и завинтете капачката. Преди пране налейте в пералнята 60 мл от сместа в дозатора за омекотителя.

4. За отстраняване на петна

Евкалиптовото етерично масло няма равно на себе си в отстраняването на петна от мазнина и пот. Навлажнете чиста кърпа в малко масло и обработвайте петното, като търкате с кърпата от края към центъра. После изперете дрехата.

5. Препарат за почистван на съдове

Пригответе смес от: 3 с. л. зехтин, 0,5 л топла вода, 2 ч. л. глицерин, 2 с. л. бял оцет и по 10 капки масло от лимон и грейпфрут. Разбъркайте добре. Съхранявайте сместа в пластмасова бутилка. При миене на съдове слагайте по една супена лъжица от тази течност в купичка с топла вода и мийте с нея.

6. Почистващо средство за бели повърхности

Смесете в шише с пулверизатор 2 с. л. препарат за чинии, който не съдържа фосфати, 1 с. л. царевично брашно, 0,25 л вода, 0,25 л бял оцет, няколко капки етерично масло от евкалипт или чаено дърво. Разтръскайте сместа и нанесете върху замърсената повърхност на хладилника или пералнята така, че да се образува тънък слой; после почистете с мек парцал. Така белите повърхности на вашите уреди ще изглеждат като нови!

7. Паста за изсветляване на пигментни петна

Лесно избелва кожата сместа, която съдържа женско биле (сладък корен). Залейте с 60 мл гореща вода 1 с. л. смлян сладък корен. Захлупете с капаче и след 15 минути прецедете настойката. Добавете стрита на прах 1 таблетка витамин С (1000 мг), 1 с. л. настъргана белена ябълка, 5 капки лимоново масло и оризово брашно. Нанесете кашицата върху пигментните петна, а когато изсъхне, измийте. Повтаряйте процедурата ежедневно в продължение на две седмици. Съхранявайте в хладилника.

8. За измиване на зъби

Смесете 2 с. л. сода бикарбонат, 1 ч. л. трапезна морска сол, 1/2 ч. л. канела и пресейте през сито, за да няма бучки. Добавете 5 капки карамфилово и 3 капки ментово масло – отново пресейте. Съхранявайте праха във въздухонепроницаем съд. Това средство не само почиства и избелва зъбите, но и притежава бактерицидно, антисептично действие.

9. Балсам за коса

Коприва, репей, полски хвощ – това са съставките на уникалния билков балсам. Смесете по 1 с. л. от тях, добавете 10 капки масло от сандалово дърво, 5 капки масло от салвия скларея. Залейте всичко с две чаши гореща вода, покрийте и оставете да престои. Прецедете и смесете с 3/4 чаша ябълков оцет.

Плакнете с тази течност косата си след къпане. Копривата и хвощът стимулират растежа на косата и пречат на косопада, ябълковият оцет действа оздравително на кожата на главата, а етеричните масла от сандалово дърво и салвия придават на косата траен и приятен аромат и действат успокоително на кожата. zajenata

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *