Съвети за безопасно използване на пиротехнически изделия през коледните и новогодишни празници

Пловдивската полиция е предприела редица мерки за осигуряване на обществения ред и спокойствието на гражданите и недопускане на инциденти, които да помрачат празничното настроение по време на коледните и новогодишни почивни дни. Създадена е организация за извършване на проверки в лицензираните търговски обекти за спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия (ЗОБВВПИ) и недопускане на нерегламентираната им продажба на места без разрешение. При констатирани нарушения ще се търси най-строга наказателна и административна отговорност от лицата.

Празничната еуфория предизвиква у много хора желание да изстрелват и хвърлят пиратки. Гърмежите, предизвикани от неправомерното им използване, често смущават общественото спокойствие в районите на училища, болници, детски заведения, паркове, площади, жилищни комплекси и т.н.

Всяка година в Центровете за спешна медицинска помощ и полицията постъпват сигнали за наранявания и имуществени вреди, вследствие на употреба на пиратки и саморъчно направени бомбички.

Трябва да се знае, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а общоопасни средства и са поставени под разрешителен режим, контролиран от органите на МВР.

Абсолютно е недопустимо търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.

Пиротехническите изделия според предназначението и степента на опасност се разделят на следните категории:

1. Фойерверки – в четири категории;

2. Сценични пиротехнически изделия;

3. Други пиротехнически изделия.

За съответната категория има и забрана за продажба, както следва:

1. Категория „Фойерверки от категория 1“ е забранена продажбата на лица под 12 години, от категория 2 – на лица под 16 години и от категория 3 – на лица под 18 години;

2. От категория „Сценични пиротехнически изделия“ – на лица под 16 години;

3. От категория „Други“ – на лица под 18 години.

Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е съвсем безопасно развлечение. При възпламеняване и зареждане в ръка или близо до лицето и косата, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.

Полицейските експерти отправят следните препоръки към хората, които са решили да използват пиротехнически изделия с увеселителна цел:
– Фойерверките и илюминациите изстрелвайте само от подходящи места, които няма да представляват опасност за вас и околните.
– Използвайте само изделия, които съответстват на стандартите за безопасност и са придружени с инструкции за правилна употреба. Съхранявайте ги грижливо.
– Пиротехническите изделия трябва да бъдат закупувани и употребявани само от пълнолетни лица.
– При индикация за дефект – оставете пиротехническото средство да престои поне 5 минути там, където е паднало. Залейте с вода, за да обезвредите.
– Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден, запален (разбира се неумишлено) от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *