Съкращения на педагози готвят съветниците в Сатовча, в Крибул учениците са 20, учителите – 8, във Ваклиново на 7 деца има един преподавател, в Долен съотношението 4:1

Има ли нужда от оптимизация на учителските колективи в общината ще обсъдят на редовно заседание в петък общинските съветници в Сатовча.

Заради засиления миграционен процес е намалял броят на учениците в учебните заведения на родопската община, се казва в Стратегията за развитие на образованието в община Сатовча за периода 2016-2020 година. Там пише още, че именно този фактор може да доведе до закриване на училища и детски градини. Проектът на стратегията бе публикуван за разглеждане и обсъждане от родители, учители и заинтересовани лица.

Педагози от общината коментират, че трябва наистина да има оптимизация на учителските колективи в някои училища. В училището в Крибул например има осем учители, а учениците са около 20. Малко повече са възпитаниците на школото в Долен. Въпреки това на един преподавател там се падат четири деца. Във Ваклиново съотношението ученик-учител е 7:1.

„Трябва да има оптимизация. Иначе в някои училища има раздухан щат, което натоварва бюджета им и те изпитват затруднения при изплащането на заплатите“, категорични са учители от общината.

„Струма“ научи, че има предложение основното училище в Крибул да бъде преобразувано в начално. При това положение учениците от пети до осми клас трябва да пътуват минимум седем километра до най-близкото училище в Долно Дряново или 20 километра до Сатовча.

В почти всяко населено място има и детски градини. В по-големите села има и ясли – 5 на брой. Според авторите на стратегията може да се наложи някои детски градини да бъдат закрити, а други да се слеят. Има вариант част от тях да бъдат прикрепени към някое училище.

ВАСИЛ НИКОЛОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *