Съратничката на Иван Михайлов Вида Боева Попова: Македонският премиер Зоран Заев да не хитрува, а да каже: Ние сме един народ – българи! Станахме македонци с декрет след 1945 г .

Вида Боева Попова е една българска родолюбка,  родена в Охрид. Завършила политически науки в  Римския университет. Работила 30 години при легендарния водач на ВМРО Иван Михайлов със съпруга си Антон Попов, който миналата година почина и бе погребан по заслуги до гроба на Тодор Александров над с. Сугарево в Пирин планина. Наскоро беше в Благоевград и по повод договора за сътрудничество между България и Македония даде ексклузивно интервю за в. „Струма“.

– Г-жо Попова, като българка от Охрид, как ще коментирате напредъка в отношенията между България и Македония и подписване на договора за добросъседство?
– Не само като българка от Охрид, но аз съм човек, който все още работя за българската кауза в Македония. Аз съм положила клетва пред Библията, пистолет и нож, да работя за свободата и независимостта на Македония, когато станах член на революционната ВМРО в присъствието на Иван Михайлов в Рим. Аз бях в Охрид, когато се подписа договорът между двете страни, че историята е една и съща. Тогава казах пред македонски журналист, че починалите в името на българщината и Македония плачат от радост на небето, че най-после се постигна това нещо.

– Как оценявате заявките на македонския премиер Зоран Заев по отношение на въвеждането графа „българи“ в едно бъдещо преброяване в Македония?
– Аз не съм съгласна с изявленията на премиера Заев така, както са направени. Той каза, че в Македония най-после са успели да махнат от страниците на учебниците по история, че България е била окупатор между двете световни войни, че това вече е заличено и двете държави ще бъдат съюзници. Според мен това не е достатъчно. Той трябва да каже открито: „Ние сме един народ – българи“, да го чуе народът. Заев каза, че в бъдещото преброяване ще има графа „българи“. Ако не се лъжа, по времето на президента Киро Глигоров имаше преброяване на населението и тогава той направи изказване, че е имало графа „българи“, но никой не се е писал. Ако следим турските архиви, в тях е написано, че в Македония има българи, власи, турци. Когато официално се каже, че ние сме българи, един народ, няма нужда от такава графа. Това е погрешно и пак се играе някаква неясна игра, за което България трябва да си води добра сметка да не се подхлъзне като на бананова кора.

– Как разчитате писмото на македонската църква до българската църква, в което я признава за майка? 
– Вярно е, че ако Македония е държава, църквата трябва да се нарича македонска. Това е мнението на проф. Иван Снегаров от Охрид, голям експерт по църковна история. В книгата си „Охридската архископия“ той казва: „След като Македония е държава, и църквата трябва да е македонска“. Сега има изказване, че българската църква е майка на македонската. Това не е достатъчно. Какво значи България да стане майка на македонската църква, като я признае, както зове владиката-бизнесмен на Струмица Наум? Първо, трябва да се каже на народа, че „ние сме българи и църквата е българска“. Първоапостолите Св. Климент и Св. Наум са български апостоли. Когато човек посети Охрид, този стар и мистичен град, на хълма му се намират мощите на Св. Климент, а от другата страна на езерото, до албанската граница, са мощите на Св. Наум. Македонската църква трябва да изясни на хората, че те бяха български първоапостоли, да каже, че църквата майка е нашата българска църква. В тези 4 месеца, през които бях в Охрид, аз отидох само един път на църква. Защото те така са започнали да развалят този прекрасен църковен език, че ти не можеш да се молиш, не може да се концентрираш. Въвели са такива неразбираеми думи… Например на ония, които празнуват именния си ден, казват „празникопоклонници“. Нещо непонятно. България трябва да обърне внимание и на черковните служби.

– Реалистично ли е да очакваме тези признания за българска народност така изведнъж, след като десетилетия съзнанието на хората бе обработвано, че са македонци?  
– Населението не беше обработвано, а направо му се наложи чрез декрет, че е македонска нация. Когато аз учех в гимназията в Македония, изучавахме история и литература на всички европейски държави – английска, германска, на „нашите съюзници“, както казва Заев. Но не и на България. Защо? Причината е, че сме един народ и те се плашеха от това. Когато говориш с хората, а не с управляващите, и им посочиш един пример като този и им кажеш, че е правилно да се подпише един такъв договор между двете държави, нищо че са учили, че са македонци, те си казват: „Ами ако е верно? Нека се подпише“. Искам да кажа, че те го приемат, защото не са обработени.   Ще дам за пример моя племенничка от Охрид, която е страхотен радетел на ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. Когато я попитах дали според нея е правилно в договора между двете държави да има точка, че историята е една и съща, отговорът й беше: „Ако е верно, разбира се“. Тя осъзнава, че ако е имало нещо, което е било прикривано, сега ще излезе на бял свет.

– Какво пречеше досега за развитието на тези процеси? 
– В Македония има страшно сръбско влияние. Досега там е работила УДБА и сръбската пропаганда. Аз прочетох, че сърбите са били против подписването на този договор и казали, че по-добре било да се формира българска партия. Абсолютно не може в Македония да има българска партия, защото сме един народ. Може да има на някои новодошли сърби, които искат да си направят сръбска партия. Те са дошли, а ние сме били там.

– Македонският премиер Зоран Заев даде гаранция, че хората, които казват, че са българи, няма да бъдат преследвани и гонени от работа. 
– Не е казал голяма дума. Тези хора са работили и преди, имали са частен бизнес. Ние трябва да бъдем реалисти. Когато беше Груевски на власт, по улиците се говореше, че сме българи и по ресторантите се пееха български песни. Само онези, които работеха на държавни служби, се плашеха да го казват. Това изявление според мен е хитрина от страна на Заев. Колко хора взеха български паспорти? Арестувани ли бяха след това? Няма такова нещо. Според него българите с български паспорти ще работят свободно. А останалите? Те не знаят какви са. Заев вместо да хитрува трябва да се изясни и да каже: българи ли са хората в Македония, или не са българи? Да каже, че след 1945 г. с декрет станахме македонци. Че сръбските букви трябва да се махнат и да се сложат българските „я“ и „ъ“, за да се пишат имената правилно. Един Петър е Петър, а не Петар.

– Как оценявате ролята на българското правителство за развитие на отношенията с Македония? 
– Изключително полезна. Най-после официално и ребром бе поставен въпросът на Македония: или-или. Позитивни са техните стъпки. Така трябва. Време е.

– От друга страна, Гърция не отстъпва от условието си за промяна на името на Македония. Премиерът Заев каза, че и този въпрос ще бъде разрешен на базата на диалог. Какви са Вашите очаквания? 
– Ще дам този пример. ВМРО означава Вътрешномакедонска революционна организация. Гърците може да искат да кажат Вардарска. Тогава да кажат какви хора живеят в Егейска Македония. Ние не можем да вървим по гръцките капризи. Неслучайно беше създадена ВМРО и между двете световни войни продължи да действа революционно. Защото ако продължим по гръцките капризи, всичко в Егейска Македония ще стане гръцко, а ние ще изчезнем в Македония. Според мен имаше едно „меко предложение“ за име – Република Македония (Скопие). Това е чудесно, нека го направят.   Така наречените нови реформатори от ВМРО в Скопие казват, че един ден заедно с ВМРО от България, с тяхна помощ ще се представят пред европейската общност като една независима Македония. Аз им отговорих, че това е абсурд, защото Пиринска Македония е свободна и не е имала проблем. Един ден ние можем да кажем друго: Понеже България е от Черно море до Охрид, след години целият народ ще се съедини в едно. Това може да си пожелаем, друго не можем.

– Във Вашия род в Охрид всички ли са с български паспорти? 
– Не всички. Не че са против. Те работят, живеят много добре с албанците, не желаят да напуснат Охрид и не се нуждаят от паспорт, за да пътуват в чужбина. Това е причината.

– Какво трябва да се подобри в икономическите отношения между двете държави? 
– Трябва много български бизнесмени да дойдат в Македония. Но свободно, не прикрито. Защото и сега чувам, че има български бизнесмени, които работят в Македония, но под някаква друга форма, а не открито. Едно време, когато все още имаше Югославия, имаше страх сред хората, които идваха с туристически групи в Охрид. Сега вече свикнаха и непрекъснато пътуват. Наблюдавам, че това влияе и на разговорния език, става един естествен обмен, чувам в речта думи от литературния български език.

– Ако беше жив Иван Михайлов, какво би казал за днешната ситуация? 
– Когато през 1978 г. българските писатели изпратиха една петиция-протест до Обединените нации, че Никола Вапцаров е българин, а не македонец, тя бе публикувана на първа страница във в. „Македонска трибуна“ от моя съпруг Антон Попов като главен редактор. Той го направи, въпреки че петицията беше изготвена от българските комунисти, а ние живеехме в Италия, в свободния Запад. Иван Михайлов беше много доволен. Когато се отнася до националния въпрос, той никога нямаше да каже: Не приемам вашите реакции, защото сте комунисти.   Националният въпрос е важен. Естествено, ние нямаше да работим с тях, но щяхме да им направим комплимент, щом се отнася до българщината. Както казах, че всички от оня свят, работили за националната кауза, плачат от радост, на 100% съм сигурна, че летят от радост, че вече лъхат български ветрове в Македония. Идеята за независима Македония е, че ние браним българщината. Затова казваме, че ако тази част не се дава на България, поне дайте ни я да живеем независимо и да можем свободно да говорим български език. Ако това може да се реализира по друг начин и от Черно море до Охрид да има един народ, Иван Михайлов ще се радва. Той го каза и в интервюто си пред Кеворкян: „То всичко си е България“.

– А защо ВМРО-ДПМНЕ не направи тази крачка за подписване на договор с България?
– Защо Груевски не е подписал? Това е една сложна тема. Обвиняват го, че имал някакви сериозни контакти с Русия. Естествено че ние обичаме свободата, демокрацията, европейската общност, и след 60 години комунистическо робство не желаем да останем политически пак с руснаците. Това не значи, че ги мразим. За мен Западът значи свобода, демокрация. Америка още повече. ВМРО-ДПМНЕ ще имат конгрес и нека чуем какво ще кажат, аз не знам причината. Днес е Груевски – утре го няма, те са избрани. Не са вечни лидери като Иван Михайлов. Един ден се обръщам към него и питам: „Г-н Радко, ако някога Македония стане свободна и ти предложат да станеш председател, ще приемеш ли?“, а той ми отговаря: „Никога! Ние сме други хора, ние не сме за тези постове, ние си свършихме работата“. Може Груевски да си признае грешката. Не знаем. Конгресът ще покаже. Аз мисля, че малко по малко ВМРО-ДПМНЕ ще се оправи. Ако има някакви ветрове, които духат и искат да я разкъсат и ликвидират ВМРО-ДПМНЕ и остане само партията на Заев СДСМ, това няма да стане. Ония сили, които се стремят да разпарчатосат четата, няма да успеят, защото тя е в сърцата на хората. Защото ВМРО значи Македония и Македония е ВМРО. Искам да подчертая, че сегашната управляваща власт са фактически синове, внуци, правнуци на старата белградска комунистическа партия на Югославия. На онези, които плюха по българското, които забраниха българското. Днес техните внуци лижат това, което дедите им плюха, и признават, че са направили грешка. Това е Божа работа.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *