Съученик и приятел на екскмета-съветник д-р Пл. Соколов одобрен за прокурист на общинската болница в Дупница, в петък ОбС гласува кандидатурата му

Съученикът на екскмета на Дупница и общински съветник в ОбС д-р Пламен Соколов – Александър Иванов, е одобрен за прокурист на общинската болница. На заседание на ОбС в петък ще стане ясно дали кандидатурата на Иванов ще бъде одобрена от местния парламент.

Това е станало на председателски съвет в петък вечерта, на който не са присъствали Станислав Павлов, лидер на БСП, и д-р Лорета Николова от „Народен съюз“. На съвета д-р Пламен Соколов е представил пред колегите своя съученик и приятел от младежките си години Александър Иванов и е предложил да бъде назначен за прокурист на общинската болница, за да я вдигне на крака.

Единствен от присъстващите се възпротивил д-р Кирил Кирилов, съветник от ЕНП. Той е заявил, че няма необходимост да се плаща заплата на още един управител на болницата, а и доц. Димитър Недин се справя и през последните три месеца болницата излиза на печалба, макар и минимална.

Още на предишното заседание на ОбС д-р Пл. Соколов водеше усилени разговори с колегите си от ГЕРБ да подкрепят негов приятел да бъде назначен за управител на болницата, но името му тогава не назова.

55-годишният Александър Иванов е завършил гимназията в Дупница. Следвал икономика в София и от години живее в столицата. Рядко идва в Дупница, но преди около месец се върнал да живее в града заради болната си майка. Ал. Иванов е съученик на общинските съветници д-р Лорета Николова и д-р Матей Попниколов, но те нямали нищо общо с предложението на д-р Пл Соколов.

Както „Струма” писа, в общинската болница цари страх от ликвидация, 300 души ще останат на улицата. Коментира се също, че болницата започва да се съвзема и е на печалба през последните три месеца. За месец август печалбата е 20 000 лв., за септември – 13 000 лв., и октомври – 8000 лв., което не се е случвало от години. По този начин се спазва едно от изискванита на здравната комисия в ОбС болницата да не затъва повече, а да калкулира макар и минимална печалба.

Репортер на „Струма“ се свърза по телефона с управителя на болницата доц. Д. Недин. Ето какво заяви той по повод назначаването на прокурист:

„Целта е да ме свалят от поста управител. Аз сам ще подам оставка. Ще изчакам да видя как ще гласуват общинските съветници на сесията в петък”, заяви за „Струма” управителят на болницата доц. Д. Недин и допълни: „Очаквах такъв ход. Не можаха да ме откажат да се явявам на конкурс за управител. Писаха ми ниски оценки, но така са преценили. Откакто съм управител, само плащам стари задължения, но не правя нови. Наистина, без заема от 500 000 лв. нямаше как да се справя. От три месеца заделям по 1000 лв. да плащам на общината такса смет за минали години. До 2014 г. собствеността на болницата не е била на общината и има натрупани 13 000 лв. за такса смет и други данъци. Заделям от бюджета и по 5800 лв. да плащам за санирането на бившата Транспортна болница, което е извършено от общината.

Преди време председателят на ОбС Емил Гущеров ми поиска справка за извънредните часове, които съм изработил. Никой не ме пита как се прави график за дежурствата на лекарите, след като някой излезе в отпуск или се разболее. Ако не се спази стандартът да има осигурен лекар в дадено отделение, болницата търпи глоби. Често се налага да запушвам „дупки“, за да спася графика. Защо някой общински съветник не дойде поне веднъж да попита персонала как се справяме? Лесно е отстрани да се наблюдава и да се вадят заключения“, заяви доц. Недин.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *