С изложба художникът Б. Грънчаров празнува 50-г. юбилей

Галерия избра за мястото, на което да отбележи 50-годишния си юбилей, благоевградският художник Бисер Грънчаров. Авторът посрещна лично всички гости на входа на Градската художествена галерията и лекото му напрежение от предстоящата премиера се стопяваше в усмивките на хората и благопожеланията за двойния му празник. Оригиналните и много ценни подаръци за юбилея, сред които бе опънато бяло платно, което да напълни с емоция и съдържание, и изключителен албум, последният труд на Димитър Аврамов за Златю Бояджиев, очевидно го трогнаха и зарадваха.
„Прозорец към света“ е творбата, която символично посреща публиката в залите, в които са наредени общо 56 творби, включително и няколко рисунки от студентските години във Великотърновския университет на Бисер Грънчаров.
„Работата е много интересна, това е стар прозорец, върху който рисувах с маслени бои“, обясни авторът. Директорът на общинската галерия, художникът Иван Милушев, който откри експозицията, даде друга посока на възприятията на зрителите, като припомни, че, заставайки пред прозореца, ние гледаме навън, а през този прозорец се опитваме да погледнем навътре към художника и към неговото светоусещане. Двата коня в други творби пък станаха повод Милушев да подчертае факта, че Б. Грънчаров се осмелява да рисува кон – нещо, което малцина благоевградски художници правят. „Това е комплимент за Бисер като автор, Едгард Дега е казал, че който се е научил да рисува кон, значи е наистина добър рисувач“, цитира директорът на галерията.
В ретроспекцията, която той направи на творческия път на юбиляря, не пропусна да отбележи изключителния учител, на когото Б. Грънчаров е имал късмета да попадне във Велико Търново преди 24 години – проф. Александър Терзиев, който бил гръбнакът на школата там. „Работоспособността му е видна, той е един от най-продуктивните благоевградски художници“, допълни Милушев, преди да поздрави юбиляря за изложбата и годишнината му. Авторът отбеляза, че изложбата е една малка част от творчеството му, а негови творби са в частни колекции в цяла България, в САЩ, Германия, Франция, Япония, Италия, Гърция, Исландия.
Партито продължи с наздравици и пожелания за здраве и дълъг творчески път, а нежната му половинка, радиожурналистката Агнес Манова, разкри, че ще завърши с торта в тесен семеен кръг.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *