С ноу-хау охранители на „Биострой“ оковаха Пешо от езерото в Бачиново, за да опазят пернатите от нагона му

Охранителите на езерото в крайградския парк на Благоевград Бачиново приложиха собствено ноу-хау спрямо най-големия калпазанин от цялото ято пернати, които живеят тук – черният лебед Пепи.
От няколко дни грациозният холандец е „окован“ със специално приспособление от дърво и връвчици, което плува под него и му пречи да напада от засада останалите лебеди и гъски в езерото, които често стават жертва на нагона му. Своеобразната котва е омотана около крачето на Пешо с мек плат, за да не му разрани крайника, защото въпреки предприетите спрямо него ограничителни мерки птицата продължава да налита на всичко живо, плаващо наоколо, и да се впуска с дълги гонки, докато напипа плячката си. Котвата обаче значително ограничава скоростта му и той рядко вече успява да догони някой от другите 3 лебеда и двайсетината диви патица.
Черният холандец се появи в Благоевград преди 3 г. заедно с партньорката си Пепа, също черна дългошиеста красавица, и стана известен от самото начало с изключително агресивния си характер и склонност да бяга от езерото всеки път, когато му хрумне. Първото му бягство беше още през 2015 г. и оттогава през няколко месеца Пешо напуска инкогнито езерото и хуква по широкия свят, като при едно от бягсгвата му го нямаше няколко дни и почти бе обявен за общодържавно издирване.
Единственият недостатък на сегашния му статус „окован лебед“ е този, че ще му е доста трудно да изпълнява съпружеските си задължения към Пепа и вероятно скоро в езерото няма да има малки черни лебедчета.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *