С чаена церемония, писане на йероглифи и забавни игри в ЮЗУ отбелязаха китайската Нова година

С чаена церемония, забавни игри и песни студенти и преподаватели в ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград отпразнуваха китайската Нова година в новооткритата класна стая „Конфуций“. Деканът на Филологическия факултет проф. д-р Магдалена Костова-Панайотова поздрави присъстващите и обяви, че от предстоящата академична 2018/2019г стартира обучение по нова бакалавърска програма „Български и китайски език“.
Припомняме, че преди 4 години ЮЗУ разкри курсове по китайски език, които се радват на голям интерес от страна на благоевградчани и студенти. Наред с това ЮЗУ покри високите изисквания на института „Хан Бан“ в Пекин, като получи финансиране за класната стая и подкрепа. Така, изграждайки все по-тясно сътрудничество с висши училища в Китай и институции, благоевградският университет започва обучение по новата специалност, вече гласувана на академичен съвет.
В момента в ЮЗУ е и новият лектор по китайски Тай Лей. Тя поздрави гостите на родния си език и сподели, че въпреки че е далеч от семейството си, се радва да празнува Нова година с приятелите си от Югозападния университет. Българи от класа от Тай Лей поздравиха гостите с тематични китайски песни и показаха колко много са напреднали в обучението си. Те с много старание и търпение изписаха китайския йероглиф, символизиращ щастие и късмет, и рисуваха със сламки цъфнала слива.
Част от присъстващите, сред които преподавателите по английски гл. ас. д-р Мария Багашева-Колева и по латински гл. ас. д-р Силвия Георгиева, също се включиха в предизвикателствата, като демонстрираха завидна техника.
Награди китайски сувенири получиха отговорилите вярно в разигралата се викторина. Накрая Тай Лей подготви чаена церемония с продукти, донесени от родината й, и всички опитаха от ароматната напитка.
За да може повече хора да се докоснат до традициите, културата и обичаите на Китай, Филологическият факултет предвижда в скоро време провеждането и на други събития като изложби, демонстрации на китайски бойни изкуства, ден на китайската кухня…
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Само питам

    Деканката им няма ли да се усети да си скрие дебелите краци, ами мъкне минижуп да ги показва?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *