С червеното си вино Янка Тапанска пребори мъжете в Кресна, при белите наградата грабна М. Христов, топготвачът Й. Симов със специален приз

Цяла Кресна се събра на Катранджиевия площад да отбележи празника на лозарите и винарите. Няколко скари едва смогваха да приготвят цвърчащите мезета за празнуващите, лееха се бели и червени вина. Емоционалните градуси приповдигнаха оркестър „Мело“ на Атанас Симов и мъжката фолклорна група „Синаница“.
На площада бе обявена и класацията за най-качествени вина от реколта 2017 г. Всички призьори получиха като награди специални бутилки с вино, лозарски ножици и други лозарски атрибути, както и грамоти. Голямата специална награда бе за Йордан Симов, който освен като лозар е известен като топготвач в Кресна. При белите вина като най-добро бе оценено това на 83-годишния Методи Христов, а при червените – на Янка Тапанска.
Преди празника на Катранджиевия площад в лозовия масив в местността Подстанцията, със старо име Касапницата, отец Димитър от църквата „Свети Иван Рилски“ отслужи водосвет за здраве на лозарите и берекет на лозите, а присъстващите зарязаха лозите.
ЯНЕ ИВАНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *