С 5 лв. кафето, 30 лв. супата и 700 лв. нощувка социологът К. Стойчев шашка гостите в латино селището си край Мелник

Лозарското село Зорница в община Сандански, което наброяваше към 2013 г. едва 86 жители, в последните години си спечели славата на едно от най-скъпарските в страната, без да е някакъв известен курорт. Причината за този небивал скок в стандарта спокойно може да се припише като заслуга на инвеститора Кънчо Стойчев, известния социолог, който щом наближат избори, почти не слиза от тв екран и обяснява кой и с колко ще спечели или ще загуби. Преди пет години Стойчев си харесал мястото на път за Мелник и вече е горд стопанин на 600 декара, върху част от тях е захванал строителството на неголям затворен комплекс с 6 каменни къщи в мексикански стил, има дори калдъръмен площад с шадраван по средата, като декор от уестърн, часовникова кула и други екстри, които придават на мястото вид на латино селце. Нощувката и храната в комплекса са може би сред най-скъпите преживявания от този род в страната, а на цените биха се „ококорили“ дори и американските екшън герои като Арманд Асанте и Пит Бертман, които, както „Струма“ писа, наскоро бяха в Мелник и съседните села, за да снимат филма „Лазарат“. Кънчо Стойчев пусна каменните къщи за гости преди няколко месеца за посетители. Любопитен факт е, че имението му граничи с това на банкерката и бивша приятелка на премиера Бойко Борисов Цветелина Бориславова, която пък го купи от убития бизнесмен Емил Кюлев и срина до основи наличния сграден фонд, решен в стил мутробарок, от зората на демокрацията у нас. До минирезиденцията на Бориславова не може да припари всеки, защото целият имот е ограден с телена мрежа, две големи елитни кучета пазачи стоят отдясно на входа, а охранител не пуска да се влиза там, без да има личното разрешение на банкерката. Докато до имението на социолога Кънчо Стойчев се влиза без проблеми, тъй като то е туристически обект с винарска изба, която е доста оскъдна от страна на вина, водоем за спортен риболов и други малки екстри. Дори бегъл поглед по ценоразписа в кафето и гурме ресторанта обаче обезкуражават голяма част от посетителите, привлечени от латино екзотиката на комплекса: една чаша кафе струва 5.00 лева, чаша минерална вода – 5.00 лева, голяма бутилка от литър и половина – 10.00 лева. Топла супа на обяд и вечеря се предлага на цена от 30 лева. Основно ястие – готвено, печено, панирано, не може да се намери под 50.00 лева, до 70 лева. Една къща за гости, за да се наеме за един ден, цената е 500 лв. до 700 лв., в зависимост за кой ден от седмицата се наема.
За сравнение – в четиризвезден хотелски комплекс в Сандански в ресторанта чаша минерална вода е 2.00 лева, кафето е 4.00 лева, супата е около 4.00 лева, а печено месо с гарнитура е 25.00 лева. Но както е казано, който има излишни пари – да плаща, никой не го кара насила с опрян пистолет във врата.
Интересна е и бизнес сагата на Кънчо Стойчев, свързана с инвестицията му в село Зорница. През 2014 година той изкупи над 600 декара ниви от местните жители от санданските села Зорница, Хотово, Спатово, Лозеница и Кърланово, цената на декар варира по онова време от 300 до 600 лева декара в зависимост от категорията, т.е. грубата сметка показва, че би следвало да е платил минимум 180 000 лв. само за земята. Социологът първо изгради минирезиденция, която почти всеки уикенд ползва заедно със семейството си. Засади и 5 декара лозов масив, а към него добави и ферма за кокошки и малък краварник с няколко животни. През 2015 година поиска да прекара водопровод от минералния извор от с. Левуново до с. Зорница с трасе от около 14 километра. Получи благословията на тогавашния Общински съвет в Сандански, чийто председател по онова време бе Явор Аргиров, а кмет бе Андон Тотев. Жители от Левуново обаче не приеха добре идеята да им вземат минералната вода и на два пъти окупираха залата на Общинския съвет в знак на протест, че не дават „златото“ им да се изнася. Протестът им не бе чут от местните парламентаристи и те дадоха право на социолога да прекара водопровод и да ползва минералната вода. Решението на Общинския съвет бе оспорено в Административен съд – Благоевград, но пак бе обявено за законосъобразно. След като е станало известно, че минералната вода ще загуби от лечебните си свойства заради дългия път, който трябва да измине до комплекса в Зорница, социологът Стойчев се отказа от идеята за минералния водопровод. Вторият инвестиционен проект, който бе коментиран през годините, бе, че ще строи голф игрище. И той остана нереализиран, до ден днешен не е известна причината. Мексиканското селище всъщност е третият проект на социолога и той вече е факт. 6-те къщи за гости и гурме ресторант работят, а още 5 са построени и предстои да бъдат пуснати в експлоатация. Нито един от работещите в комплекса не пожела да коментира дали къщите за гости са строени по проект, или са с лични пари на социолога.
ПЕТЪР ВАСИЛЕВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Ограбен от комунисти

    Да му приседне. ..на лайното комунистическо.Манипулатор и лъжец!

    Отговори
  2. Бацил Хапчев

    Ще си кукува сам там при такива цени! А някой провери ли откъде са му парите, с които го е построил?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *