Тези трикове работят безотказно! Ето как да заспивате лесно и да се наспивате добре

На много хора им се случва да спят само по пет, шест, че и по-малко часове на денонощие, защото поради някаква причина (книгата е много интересна, започва любимия ви филм, говорите си с приятели по skype или чатите във Fаcebook), вечер стоите будни до малките часове. И когато часовникът звънне на сутринта, пропълзявате от леглото едва-едва, вземате бърз душ, изпивате конска доза кафе и хуквате към офиса.

В много случаи самият характер и нагласа може да ви лиши от нужната почивка. Но независимо дали сте екстровертна личност, която не може да заспи, просто защото да лежите в леглото е скучно, или сте интровертен тип, който мисли и анализира прекалено много, процесът на заспиване понякога е сложен и дори – невъзможен.

А пък умората, както добре знаем, се отразява моментално върху лицето и от нея зависи не само жизнеността, но и красотата. Така че ако имате проблеми със заспиването и наспиването, вижте следните четири изпитани трика – работят безотказно:

1. Концентриране на вниманието или медитация помагат на екстровертите и на тези, които са прекалено изнервени, за да заспят. Прилагането на тези практики успокоява мозъка и насърчава контрола над дишането. Това ще ви накара да се фокусирате върху други аспекти от всекидневието и да освободите съзнанието си от стресиращи за вас неща.

2. Ако сте импулсивна натура, създайте си навик да лягате по едно и също време. Защото, ако просто скочите в леглото, рискувате да гледате в тавана и да броите стотици стада с овце в опити да заспите. Но ако си лягате по едно и също време всяка вечер, ще можете да приучите организма си на този режим. А ако се фокусирате върху някаква рутинна дейност преди лягане, това ще ви помогне да не чувствате тревожност, защото мозъкът ви е зает с други неща.

3. Записването на мислите преди лягане, може да помогне на интровертните натури да се отърват от тях и да заспят спокойно. В противен случай, колкото повече мислите, толкова по-дълга ще е агонията ви в леглото. Още повече, че за тези, които постоянно градят планове, това е перфектна възможност да разкарат от главата си списъка със задачи за следващия ден. За хората, които обичат тиха среда и имат склонност към самосъзерцаване, това е шанс да запишат и изложат пред себе си своите размишления преди да си легнат, вместо, докато се опитват да заспят.

4. Изключете телевизора 30 минути преди лягане – това би улеснило абсолютно всеки човек да заспи по-лесно. Защото така мозъкът има възможност да си почине – изобилието на светлина вреди на биологичния ритъм на съня. Тоест – вместо да се хипнотизирате от поредния филм, шоу или реклама, по-добре си почетете малко книга или списание, които ще ви помогнат да се пренесете в прегръдките на Морфей.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *