Тези храни НИКОГА не съчетавайте с алкохол

Хората, които са пили алкохол на празен стомах, знаят, че идеята не е добра. Но има и храни, които се комбинират много лошо с алкохола и които засилват негативните последици за организма, пише profit.bg.
Френският сайт Sympa-Sympa.com прави списък с продукти, които е по-добре да не се съчетават с алкохола, и припомня винаги да пиете умерено.

Фаст фуд
Храната в заведенията за бързо хранене създава допълнителна работа на черния дроб. В комбинация с алкохол работата му се увеличава. Освен това алкохолът и фаст фуд увеличават производството на галанин – невропептид, който участва в контрола на поведението на храните. Галанинът предизвиква повишена консумация на мазнини и поради това имате желание да похапвате вкусен хамбургер след напоителна вечер. Създава се порочен кръг.

Газирани напитки
Изследване от 2013 г. на американски учени показа, че алкохолът, съчетан с газирани напитки, съдържащи малко калории, предизвиква по-лошо напиване, отколкото с нормална газирана напитка. Процесът на усвояване на захарта в газираните напитки забавя абсорбирането на алкохола в кръвта. Това обаче не означава, че нормални Coca-Cola или Fanta са за предпочитане. Прекаляването със захар или с алкохол никога не е добра идея.

Солени разядки
Питали ли сте се защо в баровете и ресторантите винаги ви предлагат да съчетаете бирата със солени разядки като чипс, солени фъстъци или солени бисквити? Отговорът е прост – тези залъгалки увеличават още повече жаждата ви. Следователно имате неизбежното желание да пиете повече, а това може да предизвика по-голяма дехидратация.

Kафе и енергийни напитки  
Алкохолът потиска нервната система, а напитките, които съдържат кофеин, я стимулират. Това обаче не означава, че кафето и енергийните напитки неутрализират последиците от алкохола. В действителност те неутрализират леко усещането за напиване и ви карат да надценявате силите си и да пиете повече, отколкото би трябвало.

Диуретични храни
Алкохолът е диуретик, т.е. ускорява процеса на елиминиране на течността в организма. И ако се консумира неправилно, може да предизвика дехидратация. Точно затова не е препоръчително да го консумирате с други храни, които имат сходен ефект. Освен алкохола в семейството на диуретиците влизат магданозът, кориандърът, боровинковият сок, някои плодове и зеленчуци, както и кафето.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *